На фона на протести в и около бившата западногерманска столица

...
На фона на протести в и около бившата западногерманска столица
Коментари Харесай

Меркел и Макрон се обявиха за безусловно спазване на Парижкото споразумение за климата

На фона на митинги в и към някогашната западногерманска столица Бон конференцията на страните от Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за измененията в климата през днешния ден навлезе във финалната си фаза. С речи пред близо 25 хилядите участници от 195 страни немският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се оповестиха за абсолютно съблюдаване на Парижкото съглашение за климата. Изказването им идва на фона на нови данни за нарастнали излъчвания въглероден диоксид в международен мащаб, което съгласно оповестен през днешния ден теоретичен отчет се дължи преди всичко на потреблението на твърди горива.

Парижкото съглашение за климата планува прекъсването на рисковото стопляне на Земята, което е причина за все по-чести рискови феномени, като ураганни стихии, наводнения и дълготрайни суши. Конференцията е първата след поръчката на Съединените щати, че ще изоставен съглашението. Световната стопанска система и политика се развиват в посока запазване на околната среда и даже и администрацията на Доналд Тръмп не би могла да спре тази трайна наклонност, обявиха редица участници в конференцията.

Европа да заеме празнината във финансирането на проучванията на измененията в климата, която оставят Съединените щати след оповестеното овакантяване на парижкото съглашение. За това прикани френският президент Еманюел Макрон.

Очакванията към речта на Ангела Меркел бяха високи. Опасяваме се, че ще пристигна с празни ръце, тъй като сега води тежки договаряния за сформиране на държавно управление. На този декор надали ще може да поеме сериозен ангажимент, разяснява преди изявлението на канцлера  Кристиане Авербек от Гриинпийс.

Европа знае доста добре, каква отговорност носи. Всяка страна в евросъюза би трябвало да има своя принос. Това важи и за Германия и няма да укривам – не е елементарно. Добивът на въглища е част от казуса, а по какъв начин ще го разгадаем ще разберем през идващите дни, съобщи Меркел с намек към мудните договаряния, които води за сформиране на ново държавно управление в Берлин. Една от тематиките, която разделя партиите, е точно климатът. Консерваторите от баварския ХСС и на Зелените и след близо четириседмични диалози не престават да са доста надалеч от допустим компромис. На този декор канцлерът Меркел не би могла да обещае края на въгледобива, каквито са упованията на климатичната конференция в Бон.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР