На фона на продължаващия от години подем на пазара на

...
На фона на продължаващия от години подем на пазара на
Коментари Харесай

Инвеститорите залагат на закъсали европейски компании

На фона на продължаващия от години напредък на пазара на облигации, вложителите чакат по-светло бъдеще за фондовете, които купуват дългови бумаги на европейски компании с финансови усложнения. Причината е, че те носят по-тлъста рентабилност, тъй като са по-рискови.

Икономическият напредък на еврозоната през тази година се обрисува да е много непретенциозен, само че делът на необслужваните отговорности дава обещание да пораства. Инвеститорите обаче чакат да се усили броят на фирмите, които ще се борят да обслужват заемите си. А това автоматизирано основава опция да се купуват дългови бумаги на закъсали компании на безценица и да се осъществят основни облаги, в случай че сдруженията съумеят да се възстановят и цените на облигациите им тръгнат нагоре.

Групите за частни капитали и мениджърите на активи основават така наречен фондове за специфични обстановки, които да разпознават подобаващи обекти за тези високорискови и евентуално високодоходни залози. Привлекателността на този проблематичен дълг се укрепва от обстоятелството, че огромен "комат " от европейския пазар на облигации предлага рентабилност наоколо или под нулата.

През предходната година компанията за частен капитал KKR стартира да набира средства за трети фонд за специфични обстановки с концепцията да притегли 1.5 милиарда щ. $. "Джей Пи Моргън асет мениджмънт " пък сътвори през ноември 2019-а първия в историята на съществуването си фонд за специфични цели като събра малко над 1 милиарда $. А компанията за частен капитал CVC притегли 1.4 милиарда $ за сдружение за световни специфични обстановки през юни 2019-а. ПИМКО също набира средства за сходен фонд, твърди осведомено с проектите на гигантския паричен управител лице.

Цените на облигациите демонстрират, че пазарите са почнали да регистрират растящите опасения, че най-закъсалите европейски компании ще срещат съществени компликации да финансират отговорностите си, което дава опция за тези субекти, които са профилирани за сходни условия. Делът на европейските високодоходни дългови бумаги, които се търгуват със спред от над 1000 базови пункта по отношение на сходните по срочност базови държавни облигации (една от ограниченията за проблематичен дълг), е бил 7% в края на 2019-а против едвам 1.4% към 31 декември 2018-а, сочат данни на "Джей Пи Моргън ".

В изискванията на занимателен стопански напредък множеството вложители ще би трябвало да се огледат за предизвикателни условия, в случай че желаят да се развиват, показва мениджърът на високодоходни портфейли на "Амунди " - Марина Коен. Сред последните образци на сходни тактики са израелската "Тева фармасютикъл ", английският "Ягуар ленд роувър " и френската верига от супермаркети "Казино ". Всичките те изпаднаха в тежко състояние при започване на 2019-а преди да стартират да се възвръщат и да наберат пресен дълг.

Последните достижения на фондовете за проблематични отговорности са малко по-слаби от резултатите, донесени от друга желана дългова тактика - да се отпускат заеми, с цел да се подкрепи финансирането на сливания и поглъщания посредством фондове, работещи със заемен капитал (leveraged buyout funds). През второто полугодие на 2019-а тези сдружения са генерирали 14% рентабилност на вложенията, съгласно последните данни на капиталовата софтуерна компания eFront, против 8.5% за фондовете за проблематични задължения. Все отново, количество средства, насочвани към тях демонстрира, че вложителите чакат по-добри вероятности от тях. Управляваните активи в европейски проблематичен дълг, които комбинират неосъществените средства от направените вложения и "сухите пари " за бъдещи вложения - доближиха рекордните 48.5 милиарда щ. $ през юни, по данни на Prequin.

Един от последните образци е напорът от пари в петгодишната облигационна емисия на "Ягуар ленд роувър " през ноември 2019-а. Тогава търсенето се оказа толкоз високо, че компанията пусна още един седемгодишен транш, като от двата набра 800 млн. евро. "Ягуар ", който е благосъстоятелност на индийската "Тата мотърс ", предлага рентабилност на двата транша от надлежно 5.875% и 6.875% годишно. Да напомним, че при започване на предходната година английският производител на коли бе заставен да отпише вземания за 4 милиарда щ. $ и в изискванията на неизвестността към BREXIT и на спада на продажбите на коли в Китай бе заставен да търси различно финансиране от пазарите на облигации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР