На фона на напрежението между партньорите във властта заради смяната

...
На фона на напрежението между партньорите във властта заради смяната
Коментари Харесай

В навечерието на гласуването: 168 гласа „За“ промените в Конституцията

На фона на напрежението сред сътрудниците във властта поради промяната на шефа на „ Пирогов “ непоклатима остава поддръжката за конституционните промени. Очаква се измененията да минат с конституционното болшинство от 168 гласа.

Държавното обвиняване би трябвало да продължи да е „ юрист на страната “, декларират от Асоциацията на прокурорите в България

Ето и гласовете „ За “:

ГЕРБ-СДС - 69 гласаПП-ДБ - 63 гласаДПС - 36 гласа

Снимка: bTV

Кои са главните промени?

Цялостна правосъдна реформаНамаляване мандата на основния прокурор на 5 годиниОграничаване на президента при сформиране на длъжностен кабинетОтпадане ограничаването министри и депутати да имат единствено българско гражданствоИндивидуална конституционна тъжба

Снимка: bTV

В навечерието на второто първо четене конституционната комисия организира финално съвещание преди да съобщи плана на пленарната зала.

Ето и позициите на партиите на финалната права:

„ Има конституционно болшинство, което е обединено към убеждението, че правосъдната промяна би трябвало да бъде извършена до дъно и аз съм сигурен, че ще бъде и тематиката ще бъде изчерпана “, сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Част от тях плануват ограничение на президента при сформиране на служебно държавно управление

„ Подкрепата я виждам в границите на към този момент откритата, в границите на поддръжката, която имаме при внасянето – над 160 народни представители. Вярвам, че ще бъде доказана и в залата “, сподели Никола Минчев от ПП-ДБ.

На противоположния полюс остават гласовете на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия. „ Възраждане “ даже са питали конституционния съд може ли смяната да е единствено със 160 гласа.

„ Исканията на по този начин наречената сглобка са антиконституционни и целят един легален прелом “, сподели Златан Златанов от „ Възраждане “.

Без Движение за права и свободи измененията няма по какъв начин да минат, нужни са 160 гласа, уточни той

Има Такъв Народ нямат представители в комисията. Движение за права и свободи имат, само че не разясниха измененията.

Част от правосъдната система продължава да е срещу измененията. Прокурорите са срещу разделянето на Висш съдебен съвет на две, само че желаят единствено един мандат от пет години за основния прокурор и опазване на надзора за правда.

Снимка: bTV

След утвърждението от парламентарната комисия, планът влиза в пленарната зала. Той би трябвало да бъде гледан на три четения. Очаква се първото да е на 8 декември, а второто и третото през идната седмица.

В Народното събрание имаше и отзив по тематиката за концесията на „ Лукойл “ на пристанище „ Росенец “

Така до 15 декември България може да има подготвена шеста корекция в Конституцията. Законът се обнародва от Народното събрание в 7-дневен период, а не от президентската институция.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР