На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан

...
На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан
Коментари Харесай

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на самодейностите на БРИКС за дедоларизация китайският юан публично изпревари щатския $ като съществена търгувана валута в Русия.

В скорошен отчет на Reuters се разкрива, че юанът е взел превес над зелените пари като преобладаваща задгранична валута в Москва.

Данните сочат , че юанът към този момент съставлява над 42% от валутните покупко-продажби в Русия, надминавайки каузи на щатския $ от 39.5%. Освен това размерът на търговията с юана се е утроил и през 2023 година ще доближи $385 милиарда.

Икономическият алианс БРИКС оказа доста въздействие върху световните вероятности през миналата година, като подтикна напъните за нашарване на икономическите вероятности. Тази смяна се отрази изключително мощно върху доверието в дългогодишния статут на щатския $ като международен авариен актив.

Ситуацията, при която китайският юан изпревари щатския $ в съветската търговия, акцентира взаимосвързаността на икономическия съюз и неговото утвърждение на локалните валути.

Отказът на Русия от зависимостта от щатския $ се дължи на нуждата, подбудена от наложените от Запада наказания. Вследствие на това доста съдружници от БРИКС последваха образеца му, водени от опасения да не зависят от валута, която може да бъде употребена като оръжие против самите тях. Тези настроения към този момент са настоящи в международен мащаб, като централните банки по света усилват златните запаси и изследват начинания за цифрови активи. Тази наклонност отразява възходящата отмалялост от капацитета на щатския $ за операции и неговата накърнимост в макроикономически условия.

Междувременно Русия и Китай ускориха двустранните си връзки на фона на разширяващото се въздействие на алианса БРИКС. През 2023 година двустранният стокообмен сред двете страни внезапно набъбна до $240 милиарда, отбелязвайки 26% нарастване по отношение на миналата година. Очаква се тази възходяща траектория да продължи и през идващите години, което в допълнение ще затвърди икономическото им партньорство.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР