На фона на ескалиращите протести на различни професионални съсловия има

...
На фона на ескалиращите протести на различни професионални съсловия има
Коментари Харесай

Удариха ли хазартните фирми джакпота с бюджета на Асен Василев?

" На фона на ескалиращите митинги на разнообразни професионални класи има един отрасъл, който „ удари “ джакпота – хазартните компании, тъй като заложиха на верните хора - в случая на " финансовия министър Асен Василев и неговите проксита. "

Това сподели депутатът и някогашен министър от " ИТН "  Гроздан Караджов в декларация от парламентарната естрада. Според Караджов измененията в бюджета, касаещи хазартните фирим, реално намаляват парите, които те внасят в хазната. А не ги усилват, каквото усещане бе основано в началото.

Тези промени бяха импортирани изневиделица между пъраво и второ четене в бюджета. Според смяната, която влезе в действие от 1 януари 2024 година, хазартните игри се таксуват с 20% върху разликата сред направените
залози и изплатените облаги, а не с 15% върху всички събрани залози, както беше до Нова година.

Макар да наподобява по-висока, таксата от 20% в действителност е по-ниска, тъй като се пресмята върху доста по-ниска база.

По закон операторите са длъжни да раздадат като облаги над 50% от събраните
залози, а някои дават и по-висок %. Това значи, че въпросните 20% се пресмятат чисто единствено върху 30-40% от постъпленията от залози. Досегашната ставка от 15% се изчисляваше върху 100% от събраните залози.

Клуб Z научи, че по тематиката има брожения и в съдружния сътрудник " Демократична България ", ориентирани против Василев.

Междувременно от Национална агенция за приходите разпространиха следната позиция:

" С измененията в член 30, ал.3 от Закона за
хазарта (ЗХ), влезнали в действие на 01.01.2024 година, действително  е въведена двукомпонентна такса за поддържане на лиценз за образуване на хазартни игри – обичайната лотария, лотария, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни надпревари и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху инцидентни събития и със залагания, свързани с познаване на обстоятелства, като се изключи онлайн залаганията. Двукомпонентната държавна такса се състои от еднократна такса в размер на 300 хиляди лева и променлива част в размер на 20 на 100 върху разликата сред цената на получените залози и изплатените облаги, а за игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване – в размер на 20 на 100 върху цената на получените такси и комисиони. При миналата редакция на закона се събираше само такса в размер на 15 на 100 върху цената на направените залози за всяка игра. 
Тази смяна изрично води до действително нарастване на приходите във фиска. Новите текстове в Закона за
хазарта (ЗХ) водят до еднообразно и равнопоставено облагане на направени залози при наземен и онлайн залог върху спортни събития, коне и кучета и инцидентни събития. Преди смяната на ЗХ, на процедура, при еднакъв тип хазартни игри, при изработката на залог наземно и онлайн, съществуваше разлика в дължимите такси.  
След осъществените промени в ЗХ от 01.01.2024 година няма установено  увеличение на претенции за издаване на лиценз за организирането на
хазартни игри наземно посредством пунктове за приемане на залози и погашение на облаги. Всички подадени претенции за издаване на този вид лиценз са подадени преди приемането на измененията в закона, както и всички в този момент настоящи лицензи за този тип хазартни игри са издадени преди 31.12.2024 година
В допълнение, по самодейност на Национална агенция за приходите и на МФ, в края на 2023 година към Министерството на финансите е образувана работна група за анализиране на настоящия Закон за
хазарта  и опциите за възстановяване и прецизиране на нормите му ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР