На фона на 2020 г., която освен с епидемията от

...
На фона на 2020 г., която освен с епидемията от
Коментари Харесай

Експерт: Горивата в ЕС ще поскъпнат заради нова директива

На фона на 2020 година, която с изключение на с епидемията от ковид, ще се запомни и с понижаване на Брутният вътрешен продукт на страните и икономическата неустановеност за хората, Европейска комисия продължава с политиката за повишение на цените на енергийните артикули. А както е добре известно, те са главен съставен елемент за ценообразуването на всички артикули в страната и Европейски Съюз.

През 2021 година потребителите ще се сблъскат с два нормативни акта, които ще доведат до по-скъпи горива. Единият от тях е обвързван с приемането в националното законодателство на Директивата за възобновими източници II или както е известна RED II, което следва да се случи до месец юни тази година. Текстът вкарва куп меко казано противоречиви оферти, множеството от тях под диктата на зелени еко организации, които ще доведат до понижаване на покупателната дарба на потребителите и които са в очевиден ущърб с българските ползи.

Основното условие и обвързвано с увеличение на % биогорива в стандартните нефтопродукти от 10% на 14% от енергийното ползване до 2030 година Производителите и търговците на енергийни артикули ще бъдат задължени законово да изпълнят тази цел. Макар това да наподобява относително малко, както нормално дяволът се крие в детайлите. Към сегашния миг България се оправя относително добре с въвеждането на биогорива в превоза. Съществува промишленост, която създава биодизел и биоетанол от аграрни култури, задоволително, с цел да покрие потребностите на страната, както и да бъде изнасяна продукция за чужбина.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Транспортът ще е доминиран от горива, добивани от петрол и газ...

Също по този начин, съществува и локална конкуренция сред страните на Балканския полуостров, произвеждащи биодобавката, което обезпечава рационални цени и по-качествен артикул. Макар това условие да води до оскъпяване на цените на горивото на колонката, изключително към сегашния миг, в който нефтопродуктът е по-евтин от прозведения от земеделие, разликата " със " и " без " био е в границите на няколко стотинки.

Всичко това ще се промени от юни, защото новите условия допускат внезапно понижаване на каузи на биогоривата, създадени от аграрни култури, заради техния " сериозен въглероден отпечатък ", както и " нуждата земеделските земи да се употребяват за облекчаване на потребностите на възходящото международно население ". Новите биогорива, които би трябвало да заменят извлечените от земеделска продукция, ще се създават от водорасли, плява, животинска тор, орехови черупки и шушулки, както и други сходни останки. Тъй като явно винените джибри нямат към този момент добра реализация в Европейски Съюз, те също са посочени като артикул за произвеждане на биогорива. Около половината от биодобавките в горивата към този момент ще би трябвало да се създават точно по тези технологии като влагането им в стандартните горива стартира незабавно с приемането на текста в националното законодателство и ще се покачва внезапно и прогресивно до 2030 година

Всичко това щеше да е добър виц, в случай че не се постановяваше да се приведе в практиката от тази година. На първо място, производството на тези артикули е най-вече бутиково, като цените са петорни, в случай че не и по-високи съпоставени с " стандартните " аграрни биодобавки. Тук към този момент приказваме за съществено отражение на бензиноколонката и то не в границите на няколко стотинки. На второ място, националната продукция на биогорива ще се окаже в един по-късен стадий ненужна, което ще се отрази, както директно върху работните места, по този начин и непряко в производството на земеделска продукция, а точно посредством понижаване на първичната суровина и надлежно обработваемите площи.

Доставките на горива ще са в директна взаимозависимост от доставките от външни източници на нужните биокомпоненти, което е в пълнен контраст с приниципа за сигурност на доставките. Макар към сегашния миг сходни технологии да се развиват в страните от Северна Европа, Китай проявава сериозен интерес от разработките и с оглед икономическите благоприятни условия и мащаби на азиатския колос, скоро те ще могат да предложат артикул на конкурентни цени, което евентуално ще ликвидира европейското произвеждане. Подобен опит с " възобновими източници " Европейски Съюз към този момент има със слънчевите панели, технология в която Европейски Съюз бе водач, до момента в който Китай не прояви интерес към нея. Или още по-конкретно по отношение на енергийните артикули – производството на етанол, което в течение на няколко години се реалокира от Европа в Аржентина.

Също по този начин, всяко биогориво следва да бъде сертифицирано като " стабилно " (по-ниски излъчвания СО2, запазване на почви, горски фонд и т.н.), нещо което съществува и към сегашния миг, само че новата Директива вкарва извънредно комплицирани схеми за надзор съгласно произхода на суровината, които безусловно несъмнено ще покачат в допълнение цената на продуктите. Създава се комплицирана административна скица от правила, която мъчно се схваща от вложителите, мъчно се управлява и неизбежно ще докара до измами. Още повече в близкия миг, в който продуктът ще се основава в страни отвън Европейски Съюз и в които контролът е извънредно сложен и в множеството случаи – документален.

Като цяло политиката на Европейска комисия по въпросите на енергийните артикули е объркана и неправилна. Вместо улеснение на локално произвеждане, както във връзка с рафинирането на нефтопродукти, по този начин и на биогорива, брюкселската администрация приема нормативни актове, които усложняват работата на европейската промишленост, а в някои случаи предизвикват банкрути и водят до повишение на цената на продукта. Резултатът е неконкуретна среда и липса на устойчиво индустриално произвеждане, оскъпяване на превоза и първичните първични материали, което основава взаимозависимост от трети страни. Всичко това се прави под натиска на зелени неправителствени организации с неразбираемо финансиране, които съставляват не изключително огромна част от западното европейското общество, подготвена да одобри оскъпяване на живота в името на неразбираеми екологични цели и на противоречиви резултати.

Все отново събитията, свързани с жълтите жилетки във Франция демонстрираха, че даже и в по-развитите страни в Европейски Съюз има опозиция против налагането на екорегулации, бъркащи в джоба на семействата. Крайно време е Европейска комисия действително да оцени обстановката и най-малко за прочут интервал да приключи тази несъответстваща в стопански и обществен проект политика. В противоположен случай, идващите години може да се окажат много по-сложни от оправянето с пандемията от ковид.

Автор: Светослав Бенчев, Главен правист на Българската петролна и газова асоциация
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР