На финансовото разузнаване на ДАНС е известно кои българи имат

...
На финансовото разузнаване на ДАНС е известно кои българи имат
Коментари Харесай

Българите с офшорки били общоизвестни, според доклад на ДАНС

На финансовото разузнаване на ДАНС е известно кои българи имат бизнес с офшорни компании. Това се схваща от годишния отчет за работата на финансовото разузнаване през 2017 година, осведоми уеб сайтът " Оффнюз ". От дребното информация в отчета се вижда, че става въпрос за " ноторно известни български жители ", притежатели или клиенти на сдружения, за които са постъпили запитвания от непознати служби.

" Продължават случаите на запитвания за ноторно (общоизвестно, което не предстои на доказване-бел.ред.) известни лица (български граждани), които нормално са клиенти или действителни притежатели на сдружения клиенти на задължени лица в съответната страна. В огромна част от получените в САД ФР – ДАНС (Специализирана административна дирекция " Финансово разузнаване " - ДАНС - бел. ред.) интернационалните запитвания, това са преводи от/към България към/от страни с висок предел за превъзмогване на банковата загадка или офшорни юрисдикции ", се споделя в отчета.

Постъпилите запитвания през годината са 68, като по тях от Финансовото разузнаване са претендирали информация от частни лица, сдружения и банки.Интересът на непознатите служби към България се резервира, като през 2017 година е непокътната наклонността за увеличение на запитванията за подредени с машинация преводи от задгранични жители и компании към сметки, разкрити в България. В някои от случаите става въпрос за парични средства, добити от " пирамиди ", телефонни измами и присъединяване в проведени незаконни групи.

Чуждите служби се интересували и от данъчни измами от вида " въртележка " и други данъчни закононарушения, в които вземат участие български сдружения.През 2017 година са спрени общо 19 броя съмнителни банкови интервенции на обща стойност 1 923 468 евро.

Финансовото разузнаване регистрира опазване на наклонността за пране на пари от проведени незаконни групи.В тези скица постоянно се включват и криптовалути, потребление на търговия с високорискови финансови принадлежности, както и такива, които разрешават прихващания или изкупувания на вземания.

От Финансовото разузнаване регистрират като уязвимост в европейските регламенти въвеждането на така наречен " европейски паспорт ", който се употребява от от ден на ден финансови институции. Този инструмент дава опция за осъществяване на финансова активност на територията на Европейски Съюз без за това да е нужен лиценз в съответната страна. Достатъчно е подобен лиценз да е публикуван от друга страна в Европейски Съюз. " Този тип активност затруднява набирането на информация за типа услуги, които се оферират в страната, в която се оперира с паспорт, типа клиенти, кои от тях са по-високо рискови във връзка с изпирането на пари и финансирането на тероризма и други. Това прави част от тези финансови институции по-високо уязвими за потреблението им за цели на изпирането на пари и финансирането на тероризма, се показва още в отчета ".

Финансовото разузнаване е пратило общо 760 сигнала до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и други дирекции на ДАНС.

В отчета на самата организация за предходната година пък се споделя след нейни инспекция за съмнителни банкови прехвърляния от задграничен търговец към българско сдружение е натрапен запор на над 4 млн. евро. Прокуратурата пък е сезирана за реализирана от клон на задгранична компания непозволена активност в България, изразяваща се в машинация на към 8 хиляди клиенти, главно непознати жители.

Иначе огромна част от отчета на ДАНС е отдаден на миграцията и тероризма. През предходната година на 31 души са наложени ограничения - " лишаване право на престояване ", " експулсиране " и " възбрана за влизане в Република България " поради съпричастност към терористична активност. А в осведомителния масив на нежеланите чужденци в България като пътуващи задгранични бойци са включени 58 души.

Същите ограничения са наложени на шестима души поради присъединяване в противозаконна миграция.

След извършени от сътрудници на ДАНС изявленията с нелегално влезлите в страната чужденци, 121 души са избрани като евентуален притежател на риск за националната сигурност на страната за предходната година. Не е позволено узаконяване на пребиваването им в България. През интервала на 4 души са наложени насилствени административни ограничения поради съпричастност към активност на непознати специфични служби и активност, ориентирана против националната сигурност. В осведомителния масив на нежеланите чужденци в България са включени петима души на съображение, че съставляват опасност за националната сигурност.

В отчета на ДАНС има и политически разбор на ситуацията в Европа и България.

" Нарастващият брой чужденци в европейските страни вследствие миграционния напън и обвързваните с това стопански, финансови и социокултурни провокации предпоставят трайна наклонност на увеличение в общоевропейски проект на последователите на десни идеологии, близки до крайния шовинизъм. За разлика от предходни години, през 2017 година не се регистрират високи равнища на открити форми на експанзия против мигрантите. Акцентите в активността на крайнолевите и анархистките групи в Европа не престават да са поддръжка за мигрантите, екологичните проблеми, правата на животните, антиглобализацията и против расизма ", се споделя в отчета.

В него се загатва и, че в България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации не престават да са без действителна политическа тежест и социална поддръжка. " Към момента рискът за националната сигурност, произлизащ от активността на крайнодесните, крайнолевите структури и анархистите, е с невисок интензитет ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР