На финала си е делото срещу бившата кметица на столичния

...
На финала си е делото срещу бившата кметица на столичния
Коментари Харесай

ВКС решава делото "Иванчева"

На финала си е делото против някогашната кметица на столичния регион Младост Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашния областен кмет Петко Дюлгеров.

Състав на Върховния касационен съд ще взема решение да удостовери или да анулира неоправдателните им присъда за искане на рушвет или да върне делото на профилирания съд.

Процесът той беше предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на индивида.

В ранния следобяд на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше персонално от сегашния основен прокурор Иван Гешев - тогава началник на Специализираната прокуратура, и от сегашния консул Пламен Георгиев - тогава началник на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха открити белязани пари.  Белязани банкноти - само че при много по-дискретна акция, проверяващите откриха и  у някогашния областен кмет на Младост Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил сред Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях предприемач Александър Ваклин.

Тежките неоправдателни присъди, постановени от Специализирания углавен съд -  20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха анулира от второинстанционния спецсъд и той ги понижи надлежно на 8,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година и от този момент са под " домакински арест ".

Делото стига до Върховния касационен съд, тъй като от тях се оказаха недоволни и подсъдимите, приети за отговорни, и прокуратурата, тъй като наказванията са понижени доста.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР