На европредседателството си България гледа и като на шанс да

...
На европредседателството си България гледа и като на шанс да
Коментари Харесай

България В Центъра На Вниманието На Световните Медии! Вижте Какво Пишат За Нас!

На европредседателството си България гледа и като на късмет да излъска малко имиджа си.

Обширната публикация в немския „ Ди Велт " е озаглавена „ Часът на източноевропейците ".

Авторите Ханелоре Кроли и Борис Калноки пишат за българското европредседателство с доста обстоятелства и го преглеждат в другите му аспекти. В началото на публикацията става дума за брошурата „ 30 обстоятелства за България ", с която държавното управление в София показва своята страна:

България е на трето място в света като производител на храни за астронавти, международният връх на висок скок за дами към този момент от 30 години е владеене на българката Стефка Костадинова, а песента „ Излел е Дельо бунтовник " от 1977 година пътешества в космоса с „ Вояджър ".

„ Най-бедната държава-членка на Европейски Съюз е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да усъвършенства както своя, по този начин и имиджа на целия район на Западните Балкани ", пишат създателите.

По-нататък в публикацията четем: „ Много амбициозно звучат проектите на София: да подработи вероятността за участие на страните от Западните Балкани, да трансферира мост сред Изтока и Запада, да реализира консенсус в региона на сигурността и миграцията, да придвижи напред работата по Брекзита, да приготви бюджетната рамка на Европейски Съюз, да увеличи конкурентоспособността на цифровата стопанска система. Разбира се, тези цели и задания по никакъв метод не могат да бъдат напълно осъществени, само че те показват самочувствие. А за българите и за други източноевропейци, които в Европа неведнъж се усещат като жители второкласен, даже единствено тази настройка е еликсир за душата ", пишат още създателите на публикацията, в която става дума още и за разликите сред София и Вишеградската четворка и за наблюдението, на което страната към момента е подложена от Европейската комисия.

Две публикации за българското европредседателство излязоха в левия берлински вестник „ Нойес Дойчланд ". Под заглавие „ София не е Вишеград " Нели Тюгел се стопира най-много на политиката на българското държавно управление по миграцията и бежанците. Авторката апропо написа: „ Въпреки че в държавното управление вземат участие десните „ Обединени патриоти ", по въпроса за преразпределянето България заема по-скоро позицията на Еврокомисията. По време на българското европредседателство не може да се чака укрепване на Вишеградската група. "

" Съединението прави силата "

За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в публикацията в икономическия ежедневник „ Ханделсблат ", която носи многозначително заглавие „ Охранителят на Меркел " („ охранител " в смисъл „ защита на входа ", б.ред.): „ За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно предпочитание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Европейския съвет за половин година. В това начинание българският министър-председател желае да се показа като европеец за образец. Дали това предпочитание на 58-годишния ще се сбъдне – можем единствено да гадаем. Защото шефът на консервативната партия ГЕРБ след предварителните избори ръководи страната в коалиция с дясноекстремистките „ Обединени патриоти ", които в огромната си част са антиевропейски настроени. От тази позиция звучи малко иронично, че за европредседателството Борисов е избрал тъкмо мотото „ Съединението прави силата ". Здраво поставеният политик към този момент за трети път е министър председател на „ бедняшката барака " в Европейски Съюз. Бившият бодигард желае да заеме позиция най-много като последовател на приемането на Западните Балкани в Европейски Съюз. Но като имаме поради огромния песимизъм в Европейски Съюз по тематиката за бързото разширение, това ще бъде сложна задача.

Оригинално заглавие: Още мнения за българското европредседателство
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР