На евродепутатите им предстои да се заемат с трънливия въпрос

...
На евродепутатите им предстои да се заемат с трънливия въпрос
Коментари Харесай

Заради Тръмп ЕС затяга контрола над социалните мрежи

На евродепутатите им следва да се заемат с трънливия въпрос за контролиране на наличието в обществените мрежи след безредиците в Капитолия предходната седмица, сподели ръководителят на комисията по вътрешния пазар на Евроарламента пред.

В коментар за протеста на поддръжници на Доналд Тръмп предходната седмица, евродепутатът от “Зелените ” Анна Кавацини съобщи, че “очите на света са отворени ” за предизвикването да се оправи с онлайн дезинформацията и разпространяването на ненавист по интернет.

“Това, което видяхме във Вашингтон, беше ужасяващо “, сподели Кавацини. “Но това е кулминационната точка на години допускане на онлайн ненавист и подправени вести. Не е нищо ново. ”

Тя означи също, че дейностите на платформите след размириците повдигат някои “сериозни въпроси “ за ролята на обществените мрежи.

Задачата за ограничение на този вид наличие онлайн към момента не е ясна за законодателите на Европейски Съюз, които скоро ще стартират серия от диспути по Закона за цифровите услуги на Европейската комисия, показан през декември.

“Tуитър и Facebook реагираха строго, едвам като стана ясно, че Тръмп към този момент няма да бъде президент на Америка ”, сподели Кавацини, базирайки се на решението на двете платформи да блокират потребителските сметки на Доналд Тръмп.

“Винаги има тънка граница сред премахването на нездравословното наличие и блокирането на законни изказвания, идващи от политици “, счита тя.

“Това са въпроси, които ще би трябвало да разгледаме като част от дебата по Закона за цифровите услуги “, изясни евродепутатката.

Съгласно Закона за цифровите услуги, препоръчан от Европейска комисия, платформите ги грозят милиарди евро санкции, в случай че не съблюдават новите правила за бистрота на рекламите, нелегално унищожаване на наличие и достъп до данни. Санкциите за нарушавания включват санкции до 6% от годишния приход на компанията.

Мярката дружно със Закона за цифровите пазари, който ще се оправи с нелоялната конкуренция в цифровата стопанска система, е краткотрайно предоставена на комисията за вътрешен пазар в Европарламента.

Кавацини е уверена, че и двата текста ще се отнасят до компетенциите на комисията по вътрешния пазар, и преглежда регулирането на цифровата стопанска система като един от двата най-големи целта, както и готовността вътрешният пазар да отговори на упоритостите за зелената договорка.

Комисията объсъжда двата текста през днешния ден. Предложението на закона конкретизира главните права и се концентрира най-вече върху противозаконното наличие, а не върху нездравословното. Това е добра насочна точка ”, акцентира немската евродепутатка.  “Вредното наличие, като това, което видяхме, преди и след протестите в Капитолия, е доста по-неясно “, добави Кавацини.

Преди представянето на Закона за цифровите услуги предходната година, Комисията се дистанцира от поддръжката за концепцията за въвеждане на строга регулация във връзка с свалянето на законно, само че нездравословно наличие.

Това се случи след видео диалог сред Вера Юрова, заместник-председател на Комисията за полезности и бистрота, и изпълнителния шеф на Tуитър Джак Дорси. По време на диалога Йоурова изясни, че бъдещите правила няма да принуждават платформите да отстраняват нездравословно наличие или дезинформация, а ще наблюдават по какъв начин това наличие се популяризира онлайн.

“За да се оправим с дезинформацията и нездравословното наличие, би трябвало да се съсредоточим върху метода, по който това наличие се популяризира и демонстрира на хората, вместо да настояваме за унищожаване “, сподели Юрова след диалога.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР