На един от най-големите християнски празници Катедралният храм Св. вмчк

...
На един от най-големите християнски празници Катедралният храм Св. вмчк
Коментари Харесай

Цветница във Видин

На един от най-големите християнски празници Катедралният храм „ Св. вмчк Димитър Солунски “ се извърши с хора, пристигнали, с цел да възпламенят свещ, да се помолят за здраве и да вземат осветени върбови клончета.

Сред присъстващите на Светата литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, бяха и заместник-кметовете на Община Видин Борислава Борисова и Десислава Тодорова, както и представители на видинското читалище „ Цвят – 1870 ”. На Цветница учреденият преди 152 години културен институт чества по едно и също време имен ден и рожден ден.

След края на службата литийно шествие, водено от Градския духов оркестър, се насочи от Катедралния храм към площад „ Бдинци “. Тази година обичайният концерт на читалище „ Цвят – 1870 “ се състоя в залата на Симфониета – Видин. Приветствие по случай двойния празник на културния институт насочи заместник-кметът Борислава Борисова. Тя означи, че видинското читалище е едно същинско духовно средище, което резервира своята самородност повече от 150 години, като неговите порти са постоянно необятно отворени за тези, които обичат художествената самоинициатива, тачат българските национални танци и песни и желаят да се занимават с изкуство. „ Благодаря от името на кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков, от свое име и от името на целия управнически екип на управлението, художествените ръководители и всички самодейци за вдъхновението, ентусиазма и напъните, с които трансформират читалище „ Цвят “ в огнище на българщината. Честит и ухилен празник! Честита Цветница и на всички именици! Бъдете здрави и дано настроението е цветно и пролетно! “, сподели заместник-кметът. Поздрав сервира и Негово Високопросвещенство митрополит Даниил.

Тържеството продължи с превъзходните осъществявания на момчетата и девойките от танцовите сформира и певческата школа при читалище „ Цвят – 1870 “. Участие в концерта взеха и посетители от Сърбия – дребните танцьорки от Центъра за нематериално културно завещание „ Корени “ – Зайчар. Вълнуващата стратегия приключи с обичайното Дунавско хоро.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР