На две болници са връчени актове за нарушения заради пререждане

...
На две болници са връчени актове за нарушения заради пререждане
Коментари Харесай

Глобяват две болници заради пререждане при ваксинациите

На две лечебни заведения са връчени актове за нарушавания поради пререждане при имунизирането на приоретните групи. Това излиза наяве от известие на Столичната районна здравна ревизия. 

След инспекция на инспекцията са формирани актове за определяне на административно нарушаване на шефовете на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Сердика “ ЕООД и Специализирана болница за интензивно лекуване „ Свети Лазар ” ООД, показват от СРЗИ.

Актовете са на съображение член 5, алинея 2 от Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите в Република България и т. 4 от от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на опазването на здравето. Според нея имунизационната акция би трябвало да стартира предпочитано, като обгръща лица от целевите групи, избрани с етапи I-V на Националния проект за имунизиране против COVID-19 в Република България.

Според проекта в първата фаза следва да се ваксинира медицинският личен състав на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински експерти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, асистент фармацевти и различен спомагателен личен състав. Втората фаза включва консуматори и личен състав на обществени институции, учители и персонала на ферми за развъждане на норки. Третата - чиновници, участващи в поддържане на действието на съществени за публичния живот действия, 4-тата - възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с съпътстващи хронични болести и 5-тата - уязвими групи от популацията заради високия епидемиологичен риск от възпаление, обвързван с изискванията и метода им на живот.

За нарушаването, според член 229, алинея 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена глоба в размер от 500 до 2000 лева

Преди 2 седмици стана ясно, че измежду първите имунизирани е и моделът Гери Дончева, която сама пусна в обществените мрежи клип по какъв начин се имунизира. Видеото провокира бурни реакции в обществените мрежи, макар обясненията й, че е попаднала в първата група ваксинирани в болница “Сердика ”, защото е нейн пиар. " Аз съм чиновник на лечебното заведение. По трудов контракт длъжността ми е координатор " Пациенти " и също по този начин се грижа за връзките с обществеността. Тоест давам отговор на всичките запитвания на пациенти, които изпращат на онлайн платформите ни ", изясни тя, представена от Нова тв.

Управителят на болницата д-р Методи Янков също разяснява, че с изключение на електронно, Дончева общува с пациентите и персонално. " Получихме имунизациите в сряда и трябваше да имунизираме тези, които са ни на разположение, тъй като дозите имат срок на валидност ", изясни тогава шефът на лечебното заведение. Според него нямало и тъкмо формулировка, какво е първа линия. " Някой може ли да ми каже какво значи „ на първа линия ”? Ако това са единствено хората, които са в отделението, какво да кажем за лекарите и сестрите, които са в кабинетите, които са на регистратурата, които са в непосреден контакт с заболели ", попита още Янков.

Коментарът на Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб също бе в тяхна изгода - " като обслужва заболели, за какво да не се имунизира, стига болничното заведение да е получила разчетените бройки ", попита той.

Миналата седмица стана ясно, че 24 души вса предредили първата група за имунизации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР