На думи много хора в това Народно събрание се изказваха

...
На думи много хора в това Народно събрание се изказваха
Коментари Харесай

Към ГЕРБ, ДПС, БСП Възраждане и Възход: Продадохте мача за еврозоната

На думи доста хора в това Народно заседание се изказваха какви горещи последователи са на влизането на България в еврозоната, на каузи - " продадоха мача ".

Това съобщи в декларация от името на ПГ на " Демократична България " (ДБ) ръководителят на икономическата комисия Мартин Димитров, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него това е направено с ясното схващане, че основават голяма спънка пред влизането на България в еврозоната т.е. са съгласни да жертват България и нейното участие в еврозоната в името на други цели. Поводът е, че в предишния петък и през вчерашния ден представители на няколко обединения не са участвали на съвещанието на икономическата комисия, на което трябваше да се обсъдят на второ четене промени в Кодекса за застраховането. За да няма кворум в комисията, има сделка сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " Български напредък ", тъй като те дружно не идват, уточни депутатът.

По думите му проблемите в застрахователния бранш от последните шест години, през които ръководи ГЕРБ, не са решени. Можеше да бъдат решени от отрасловия регулатор -  не е направено, тъй като това състояние ви харесва, обърна се Димитров към ГЕРБ. За да имате опрощение, си намерихте тематиката с повишаването на " Гражданска отговорност ", добави той. По тази логичност и влизането ни в Шенген може да вдигне цената на " Гражданската отговорност ", тъй като това е повече придвижване на коли, разяснява ръководителят на икономическата комисия. " По същата логичност срещу Шенген ли сте ", попита депутатът.

Истината е, акцентира Мартин Димитров, че нито за еврозоната, нито за Кодекса за застраховането, нито за Шенген може да се каже, че " Гражданската отговорност " ще бъде по-скъпа, тъй като тя зависи от разнообразни фактори, които мъчно могат да бъдат планувани, изясни ръководителят на икономическата комисия. И предизвести, че, в случай че изпуснем влака в този момент по виновност на някои от политическите сили, изключително на " евроатлантиците от ГЕРБ ", не се знае по кое време ще има нова покана за еврозоната. Минаха 15 години, откогато сме член на Европейски Съюз, и това е първата опция за България да влезе в еврозоната, акцентира ръководителят на икономическата комисия. И предизвести, че може идната покана да бъде след години и цената за България може да бъде убийствено висока.

А еврозоната значи да бъдем в центъра на взимане на решения на Европейски Съюз, да не бъдем във втората или третата скорост и вие в този момент се отказвате от тази голяма опция поради някакви нерешени от 6 години проблеми, разяснява Димитров. Като добави, че в тези сложни времена, в които нарастват лихвените проценти, да не си в еврозоната, където са по-ниските лихви, може да значи загуба на богатство, на стопански напредък, вложения, работни места. Как може вашият финансов министър Владислав Горанов(ГЕРБ) да е подписал тези задължения, и когато пристигна гласуването, вас да  ви няма, обърна се към ГЕРБ представителят на Демократична България.

С мирис на лобизъм

Преди няколко години България се оказа в центъра на следващ европейски скандал, откакто стана ясно, че две от огромните застрахователни компании у нас - " ДаллБогг: Живот и здраве " и " Лев инс ", имат неизплатени суми за компенсации по системата " Зелена карта " в размер на няколко десетки милиона евро. В кюпа бяха и други компании, само че тези две бяха изключително забележими, поради огромните суми. Казусът стигна до високите етажи в Брюксел и Съвета на бюрата наложи мониторинг на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Впоследствие бяха направени промени и отговорностите - изчистени. България от своя страна пое ангажимент да съблюдава разпоредбите на Съвета на бюрата при влизането си в ERMII, а този ангажимент се следи точно от EIOPA (Европейският орган за обезпечаване и професионално пенсионно осигуряване). Мнението на институцията е значимо, тъй като Европейската комисия ще се допита до нея при вземането на решението за приемането ни във валутния съюз. 

Сега Кодексът за застраховането бе отворен по предложение на Министерство на финансите, което искаше да регламентира главния принцип на системата " Зелена карта " - първо да минава заплащането за вредата, а по-късно да идва оспорването, в случай че такова има. Това подсигурява, че няма да има компании, които отхвърлят да изпълнят своя ангажимент след произшествия на свои клиенти в чужбина. 

Между двете четения обаче, от страна на ГЕРБ и " Български напредък " се появи идентично предложение, заедно с правописните неточности, в което бе записано, че ще се желае показване на " годност на претенцията, в това число банково извлечение за заплащане на повреденото лице или неговите наследници ". На процедура - обезсмисляне на генералната концепция на системата.

Ден по-късно Клуб Z цитира писмо от европейския орган по обезпечаване до представители на Министерство на финансите, в което ясно бе написано, че при приемането си в така наречен чакалня на еврозоната - механизмът ERM II, страната ни е поела ангажимент да съблюдава общите европейски разпореждания за така наречен " Зелена карта " и че спомагателни текстове, като препоръчаните, може да се преглеждат " като конфликт с задачите на ERMII и уговорката, който имаше за цел да позволи проблемите със системата " Зелена карта ", довели до мониторинг от страна на Съвета на бюрата ". Неспазването на задачите на ERM II може да се одобри за негатив и да послужи като мотив във щета на България. Съществуваването на писмото бе доказано от Министерство на финансите. 

Още от началото на съвещанието през вчерашния ден стана ясно, че петте изредени нагоре партии ще бойкотират кворума, въпреки на крайници в Народното събрание да бяха пристигнали представителите на българското бюро по обезпечаване, представители на всички работодателски организации и персонално министърът на финансите Росица Велкова. Представителят на българските застрахователи - Борислав Богоев, пък чистосърдечно призна, че от сектора знаели авансово, че кворум няма да има. На въпросите " Как по този начин " и за какво не са споделили още първоначално, той разгласи - " Ние не сме тъпи, знаем по какъв начин работи Народното събрание ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР