На другия полюс на служебния дрескод, високите токчета и вратовръзките

...
На другия полюс на служебния дрескод, високите токчета и вратовръзките
Коментари Харесай

Забележителната история на качулката

На другия полюс на служебния дрескод, високите токчета и вратовръзките ще открием: доброволно улеснение, независимост, непукизъм. Суичърът с качулка е тяхна емблема. Поредният епизод на Small Thing Big Idea споделя историята на това комфортно парче плат, с което сме по този начин добре привикнали.

Дрехите с качулка са били икона в историята в най-различни столетия и по най-различни мотиви – положителни и неприятни. Първите качулки, които познаваме в историята на Западния свят, виждаме в Древна гърция и Рим. Мантиите с качулки пазят от мраз и служат за покривка по време на път. Монашеското расо в междинните епохи е на процедура много комфортна необятна дреха, към която е прикачена качулка. През 17 в. дамите се възползват от необятните наметала с качулки, с цел да си обезпечат поверителност, когато отиват на среща.

Скритото зад качулка лице въпреки това става знак на мрачния Косач, на палача, на ку-клукс клан след епохи: тъмната страна на качулките.

Съвременния суичър с качулка, изработен най-често от памучен плат, с връв за пристягане и от време на време с джоб вид „ кенгуру “ се появява през 30-те години на 20.век като спортно облекло – топла и комфортна дреха, която спортистите да обличат сред тренировките. Но той се оказва толкоз комфортен и мултифункционален, че бързо става известна дреха за служащите надлъж и нашир. Няколко десетилетия по-късно, през 80-те, суичърът става неизменима част от културата на хип-хопа, брейка, скейта. Става обичана дреха на улицата. Освен улеснение, обезпечава анонимност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР