На добро време и попътен вятър се радва до момента

...
На добро време и попътен вятър се радва до момента
Коментари Харесай

Уникалната ни експедиция плава успешно към Антарктида

На положително време и попътен вятър се радва досега българската антарктическа експедиция. Тя е неповторима, защото за първи път нашите откриватели ще посетят ледения континент със собствен транспортен съд, респективно български кораб ще дебаркира там. Корабът е „ Св.св. Кирил и Методий “, предопределен за научни цели и съставлява самобитна лаборатория. Капитан му е Николай Данаилов. Очаква се да дойде на остров в Ливингстън в средата на февруари. В ранните часове през днешния ден той мина Дарданелите, движейки се по проект. 

Маршрутът предвижда пристанище Картахена (Испания), Мар дел Плата (Аржентина), протока Дрейк, който е едно от най-опасните места на света, остров Кинг Джордж (Антарктида) и най-после Ливингстън. На борда на кораба са  24 курсанти от Морското учебно заведение във Варна. Трима от тях ще продължат до Антарктида, а другите ще се върнат назад от Испания.

Водената от проф. Христо Пампирев експедиция се придвижва на няколко елементи. Една от тях към този момент дойде на Антарктида на 8 декември, пътувайки със аероплан и най-после чилийски боен транспортен съд. Друга се качи на „ Св.св. Кирил и Методий “, а паралелно с нашия кораб  потегли и трета, която в началото ще разчита на въздушен транспорт. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР