На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени по

...
На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени по
Коментари Харесай

Пеканов: Очакваме 1,3 млрд. евро тази есен по Плана за възстановяване

На днешното съвещание на Министерски съвет приехме нормативни промени във връзка с така наречен Координационен съвет за подготовка на Р България за участие в еврозоната. Очаква се координационната тактика за еврото да бъде приключена в околните седмици.

Това съобщи на брифинг служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Посредством измененията Атанас Пеканов става член на Координационния съвет за подготовката на България за присъединение към еврозоната.

" Нашата цел е всички тези процеси, които към този момент са стартирали да продължат да се случват без забавяния, без прекъсвания ", сподели Пеканов.

Той акцентира, че за България и за служебния кабинет съществени цели не престават да бъдат процесите за тясно съдействие, на по-ясна и тясна интеграция на всички европейски процеси — участието в Шенген, участието в еврозоната, участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

По думите на Пеканов страната ни има да извърши още много работа, с цел да се случат тези процеси.

" В идните седмици ние паралелно с министъра на финансите и гуверньора на Българска народна банка ще работим в границите на Координационния съвет, тъй че към този момент признатите цели и екипа да се случват ", заяви той.

Седем работни групи движат процесите, като Пеканов уточни, че ще бъде ръководител на работната група по акроикономически разбори и обществени финанси, която ще проучва каква е икономическата политика и по какъв начин тя ще бъде повлияна от влизането на страната в еврозоната.

Доброто информиране и повишение на информацията на жителите ще помогне за разсейването на голословни страхове на жителите във връзка с ценовото повишаване, добави Пеканов.

Той посочи, че е основана към този момент и Междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, така наречен Закон за еврото. " Тя би трябвало да създаде резултат в идните седмици, след което когато законопроектът е подготвен, ще бъде входиран в Народното събрание ", сподели Пеканов.

Той акцентира, че и за него, и за служебния кабинет присъединението към еврозоната ще донесе изгоди на България — репутационни, имиджови, ще донесе изгоди от позиция на отпадане на разнообразни транзакционни разноски, както и на разнообразни разноски на компаниите, ще увеличи доверието в страната ни и ще усъвършенства капиталовия климат.

" С оглед на геополитическите турболенции за България е значимо да не остава още веднъж в периферията на всички процеси, а би трябвало да се бори да бъде част от ядрото на Европейски Съюз и точно с тази работа ние се грижим това да се случи ", съобщи той. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР