На днешното си заседание правителството е взело решение България да

...
На днешното си заседание правителството е взело решение България да
Коментари Харесай

България ще получи ваксини на Pfizer до 2023-а


На днешното си съвещание държавното управление е взело решение България да се причисли към контракта, който Европейска комисия е сключила с, посредством който се обезпечават ваксини за 2022 и 2023 година, разгласи на брифинг в Министерски съвет здравният министър доктор Стойчо Кацаров.По думите му, това значи, че казусът с имунизациите е решен и РНК ваксини ще има за идващите две години у нас.

Министърът разяснява и заповедта си от по-рано през днешния ден, с която реорганизира зелените коридори за имунизация и дава приоритет на възрастните хора и пациентите с хронични болести.

„ Ще се провеждат мобилни групи за хора, които са неподвижни и поради това до този миг не са се ваксинирали, а имат предпочитание. Съдействие ще окажат от Министерство на вътрешните работи и кметовете на общините. Предвиждаме смяна в реда за имунизиране заради това, че огромнияброй от умрелите са над 60 години. От понеделник до четвъртък ще се прави преди всичко имунизация на хора над 60 години”, сподели служебният министър на опазването на здравето. Според него, в случай че се имунизират огромен брой хора от рисковите групи, това ще даде опция за разхлабването на още ограничения.Той твърди също, че с имунизацията на по-възрастните, ще се понижи и смъртността от вируса. Само 2 % от умрелите от инфекцията в страната са на възраст до 40 години, сподели министърът.

Стойчо Кацаров увери, че записаните през електронната система за имунизация ще получат декларираната ваксина.

Относно решението на кабинета да се причисли към контракта с за слеващите две години, министърът изясни: " Това в действителност са количества, които могат да разрешат трета или четвърта игла. Договорът планува и опция, в случай че се появи нов вариант, производителят поема ангажимент да направи вариативна, приспособена ваксина, с която хората да се имунизират “.

България би трябвало да получи 14 милиона дози -общо по 7 за всяка от годините.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР