На днешното си заседание парламентарната комисия по труда, социалната и

...
На днешното си заседание парламентарната комисия по труда, социалната и
Коментари Харесай

Правната комисия прие промени относно процедурите за осиновяване

На днешното си съвещание парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, който е импортиран от депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Предложенията целят улеснение на процеса по осиновяване и преустановяване на разсиновяване.

Законопроектът беше подсилен с 12 гласа „ за “, шест „ въздържал се “ и нито един „ срещу “.

Предвижда се смяна в член 105, който ще гласи, че осиновителите, навършилият 18 година осиновен, неговите съпруг/съпруга, могат да изискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения. Законопроектът планува да се отстранен така наречен значими условия за даване на достъп до информация за генезис.

Вносителите означават, че съответната наредба се „ приема и пояснява друго от съдиите “, даже и след решение на Върховен касационен съд. Те разясняват, че правото на осиновения да познава биологичния си генезис е съобразено с Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, както и константната процедура на Европейския съд по правата на индивида.

Предлага се основаване от Министерство на труда и обществената политика (МТСП) на Национална електронна осведомителна система за цялостно осиновяване и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване на деца при изискванията на цялостно осиновяване, която ще бъде неразделна част от системата. Счита се, че това ще разреши МТСП да има по-добро наблюдаване върху процеса на осиновяването.

Друго предложение планува осиновяването на брат и сестра поотделно да става само след експлицитна експертна оценка от Дирекция „ Социално подкрепяне “ и експертиза от експерт – психолог. Осиновителят би трябвало да е минимум с петнадесет години, само че не повече от петдесет години по-възрастен от осиновявания, гласят още измененията.

Чрез предлаганите промени ще се облекчи освен самата административна процедура, само че и ще се разширят опциите за избор на н ай-подходящ осиновяващ за съответно дете, написа в претекстовете към законопроекта.

Вносителите показват, че наклонността в националното осиновяване през последните години е на съществено понижение на броя на осиновените деца. Данните демонстрират, че през 2022 година при изискванията на цялостно осиновяване са осиновени 372 деца, до момента в който през 2013 година са осиновени 705 деца. Към 31 май 2023 година в регистъра на децата за осиновяване са вписани 964 деца, а кандидат-осиновените са 1773, означават още вносителите.

В хода на полемиката адв. Жанета Бюйлекова от Българската асоциация „ Осиновени и осиновители “ приветства законопроекта, като уточни, че смяната по отношение на тайната на осиновяването е дълго чакана.

Адв. Владимир Шейтанов от съдружие „ Род Интернешънъл “ възрази против забързването на процеса по осиновяване.  

Лилия Бошкова от Национално съдружие за протекция на българските деца и фамилии прикани част от текстовете да бъдат прецизирани сред първо и второ четене.  
Георги Еленков от Национална мрежа за децата разяснява, че осиновяването е опция да се приключи престоят на децата в резидентната грижа.
Осиновяването е задача, сподели Еленков. Поддържаме мнението за главното право на индивида да познава произхода си, сподели също той.
Вносителите увериха, че измененията целят напълно положителното на децата. 

Заради съвещание на Министерския съвет през днешния ден в 15:00 ч. от съвещанието на обществената комисия отпадна точката за блицконтрол с присъединяване на министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР