На днешния празник Гергьовден традицията повелява на трапезата да има

...
На днешния празник Гергьовден традицията повелява на трапезата да има
Коментари Харесай

Броят на отглежданите у нас овце драстично е намалял до около 1 милион

На днешния празник Гергьовден традицията повелява на трапезата да има агнешко месо. По данни на агростатистиката у нас сега се отглеждат към 1,3 милиона овце, като броят им през последните години фрапантно е намалял.

Експертите не са единомислещи по въпроса, само че съгласно разнообразни данни за последните 20 години  броят на  овцете у нас се е сринал от 11 милиона на един милион.

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни със стопанско значение е намалял от 16,5 милиона на 2,7 милиона, което значи, че в България просто са „ изчезнали “ 14 милиона животни.

Друг проблем, за който сигнализират браншовите организации, са " виртуалните животни ". Според овцевъдната асоциация близо двеста хиляди у нас са овцете, които попадат в системата на ветеринарните управляващи, само че не и във фермите. Това е по този начин, тъй като измежду тях се усвояват дотациите за пасища.

За поредна година животновъдите ще упорстват за нормативни промени, които да подсигуряват по-справедливо систематизиране на европейските дотации.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР