На днешния ден през 1935 г. е роден Хѐйуд „У̀ди“

...
На днешния ден през 1935 г. е роден Хѐйуд „У̀ди“
Коментари Харесай

Уди Алън на 84 години!

На днешния ден през 1935 година е роден Хѐйуд „ У̀ди “ А̀лън (Heywood „ Woody “ Allen) като А̀лън Стюарт Конигсберг (Allan Stewart Konigsberg), и по-известен като Уди Алън (Woody Allen) - фамозният американски режисьор, артист, сценарист, драматург, комик и музикант (джазов кларинетист).

Всички негови почитатели у нас имаха приятната опция да видят на "Кинопанорама "-та един от новите му филми - "Един дъждовен ден в Ню Йорк " (A Rainy Day in New York), сантименталната комедия е снимана през 2017 година.

Уди Алън е роден в Бронкс, Ню Йорк. Син е на бижутера и келнер Мартин Конигсберг (1900-2001 г.) и Нети Конигсберг (1906-2002 г.), счетоводителка в фамилния магазин. Семейството е еврейско, като бабите и дядовците му са имигранти от Русия (Литва) и Австро-Унгария и приказват идиш, иврит и немски, а родителите му са родени в Манхатън. Алън има една сестра - Лети (р. 1943), която става продуцент на доста от филмите му.

Уди Алън стартира кариерата си като комедиен сценарист през 50-те години на предишния век, пишейки скечове и сюжети за малкия екран като в същото време разгласява няколко книги с къси хумористични фрагменти. През първите години на 60-те стартира да се занимава със stand-up комедия като натъртва на монолози вместо на обичайни смешки и развива облик на нерешителен, интелектуален и нервозен, които съгласно самия него, не има в същинския си живот. През 2004 година Comedy Central слага Алън на четвърто място в техния лист със 100-те най-хубави stand-up комици, до момента в който ранглиста на Guardian в Англия го слага на трето място.

От средата на 60-те години на предишния век, Алън към този момент написа и режисира филми, в началото специализирайки се в т.нар клоунада, преди да стартира да основава по-драматични материали, повлиян от европейското арт кино през 70-те години, като постоянно поддържа и двата жанра до ден сегашен. Често е свързван като част от новата Холивуд вълна от режисьори от средата на 60-те до края на 70-те години на предишния век.

Уди Алън постоянно взе участие в личните си филми, нормално в ролята си, която построява като комедиант. Някои от най-известните от неговите над 50 кино лентата са "Ани Хол " (1977 г.), "Манхатън " (1979 г.), "Хана и нейните сестри " (1986 г.) и "Престъпления и провинения " (1989 г.). През 2007 година самият той споделя, че "Спомени от звезден прахуляк " (1980 г.), "Пурпурната роза на Кайро " (1985 г.) и "Мач пойнт " (2005 г.) са най-хубавите му филми.

Уди Алън е прочут с това, че се въодушевява от съответни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в основните функции. В течение на годините негови вдъхновения са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон.

Алън е създател на три сборника с разкази - "Странични резултати ", "Квит сме " и "Без перушина ". На български език е известна и подборката "Ако импресионистите бяха зъболекари ".

Някои от актьорите са спечелили "Оскар " за роля във филм на Уди Алън - Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Круз и Кейт Бланшет.

Успехът идва при Уди Алън с " Ани Хол ", който получава четири "Оскар "-а - за най-хубав филм, за най-хубав режисьор, за автентичен сюжет (с Алън Брикман), в това число и за най-хубава актриса за Даян Кийтън. Уди Алън пък получава номинация за най-хубава мъжка роля. Същата вечер той свири с групата си, прибира се към 2 часа и си изключва телефона преди да заспи. Разбира, че е награден, едвам на сутринта от филмовия си сътрудник.

"Хана и нейните сестри " (Hannah and Her Sisters) e трагикомедия, написана и режисирана от Уди Алън, която излиза на екран през 1986 година. Филмът е първа взаимна работа на Алън с италианския оператор Карло ди Палма. Сътрудничеството им ще продължи повече от десетилетие и включва 12 заглавия. "Хана и нейните сестри " е най-сполучливата лента на създателя в комерсиален смисъл, реализирайки най-високите доходи от всички негови филми. Успоредно с това, филмът е високо оценен от рецензията, получавайки номинации в седем категории за премиите "Оскар ", печелейки три от тях - за най-хубав автентичен сюжет, за най-хубав поддържащ артист за Майкъл Кейн и за най-хубава поддържаща актриса за Даян Уийст.

Другият му звезден филм е " Полунощ в Париж " (Midnight in Paris) - сантиментална комедия с детайли на фентъзи от 2011 година. Във кино лентата, в който вземат участие Оуен Уилсън, Рейчъл Макадамс, Марион Котияр, Кати Бейтс и Ейдриън Броуди, получава доста позитивни мнения. Като съвсем всеки предходен филм на Алън и този дебютира на кинофестивала в Кан, а през май е пуснат по кината в Щатите. През януари 2012 година "Полунощ в Париж " печели премията за най-хубав сюжет на "Златните глобуси " и получава четири номинации за "Оскар " - за филм, постановка, сюжет и декори.

За пръв път Уди Алън посещава церемонията по връчването на "Оскар "-ите през 2002-а, с цел да показа колажа на Нора Ефрон "New York on Film Tribute ". Въпреки че заобикаля фестивалите и дава филмите си за асортимент за каквито и да е било кино призове, Алън е бил номиниран за и/или е печелил 136 награди.

Разочарован от американската аудитория и рецензия, той снима три кино лентата в Лондон, след което се мести в Испания, където снима кино лентата "Вики Кристина Барселона " (2008 г.).

През 2010 година по екраните е филмът "Ще срещнеш висок тъмнокос чужд ", който има дребен триумф.

През 2012 година излизат едновременно два кино лентата с присъединяване на Уди - "На Рим с обич " и "Париж-Манхатън ".

"Син жасмин " (Blue Jasmine)е на екран през юли 2013 година и е посрещнат извънредно топло от международната кинопреса и публиката. Получава награди от критиците (особено за играта на Кейт Бланшет), които съотнасят кино лентата с пиесата на тенеси Уйлямс "Трамвай Желание ". С бюджет от 18 милиона $ филмът печели 95 милиона $ и се трансформира в касов. Бланшет печели "Оскар " за основна женска роля, а филмът получава и още две номинации - за поддържаща роля на Сали Хокинс и за автентичен сюжет на Уди Алън.

През 2014 година Уди Алън е почетен с почетната награда "Златен глобеус на името на Сесил Демил " за изключителния си принос към международното киноизкуство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР