На днешния ден през 1889 година един от най-известните паметници

...
На днешния ден през 1889 година един от най-известните паметници
Коментари Харесай

На 6 май 1889 г. тържествено откриват Айфеловата кула

На днешния ден през 1889 година един от най-известните монументи в света - Айфеловата кула в Париж, е публично открита и осветена. Густав Айфел завежда група държавни персони на обиколка. По това време асансьорите не работят и изкачването става пешком. Повечето представители остават на долните равнища, само че една дребна група стига върха, където слагат трибагреника на Франция. Процедурата е съпроводена от 25 залпа, изстреляни от по-долното равнище.

Кулата е висока 324 метра, което е почти колкото 81-етажна постройка. Издига се в северозападния завършек на парка „ Марсово поле “ край река Сена.

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното ревю в Париж от 1889 година Първоначално е наречена просто „ 300-метровата кула “. Тя е най-високото оборудване в Париж и най-посещаваният против възнаграждение архитектурен монумент в света, изкачвана годишно от милиони гости. Кулата има три равнища, налични за гости, до които може да се стигне с асансьор.

Изкачването до първите две равнища е допустимо и по стълбища, които имат над 300 стъпала. До най-високото равнище може да се стигне единствено с асансьор. На долните две равнища са ситуирани и първокласни заведения за хранене. В предишното е употребена за доста научни опити, през днешния ден служи като предавател на радио и телевизионни стратегии.

Любопитен факт е, че креативната интелигенция на Франция е възмутена от дръзкия план на Густав Айфел и се пробва да спре строителството през цялото време. Сред съперниците са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе. Въпреки това по-късно Ги дьо Мопасан постоянно обядва в ресторанта на първия етаж. На въпроса за какво го прави, откакто не му харесва кулата, той дава отговор: „ Това е единственото място в целия голям Париж, откъдето тя не може да се види “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР