На днешния ден през 1889 г. в Париж започват представленията

...
На днешния ден през 1889 г. в Париж започват представленията
Коментари Харесай

Вече 130 г. Мулен Руж е храм на жената, танца и кан-кана

На днешния ден през 1889 година в Париж стартират представленията на световноизвестното кабаре "Мулен Руж " (на френски: Moulin Rouge, "Червената мелница "). Нощното заведение е намерено по случай Световното ревю (Exposition Universelle Internationale ) във френската столица през същата година, което символизира индустриализацията и икономическото развиване по това време. За същото събитие е открита и самата Айфелова кула.

Испанският предприемач Джоузеф Олер и неговият другар Чарлс Зидлер основават кабаре "Мулен Руж " като храм на "жената, танца и кан-кана ". Името на кабарето идва от френското "Le Premier Palais des Femmes ", или "Първият замък на дамата ". Причината е, че на всяко зрелище на сцената излизат най-красивите дами на света.

"Мулен Руж " е първата постройка в Париж, която има електрическо зареждане. Тя е издигната по дизайн на Адолф Леон Уилет. Благодарение на разпознаваемия си цвят и осветената фасада, постройката се трансформира в една от емблемите на Париж.

Кабарето е ситуирано е в 18-ти арондисман, наоколо до прословутия квартал с алените фенери и "Плас Пигал " (Place Pigalle), който е наоколо до църквата "Сакре кьор " в подножието на хълма Монмартър. Площадът носи името на Жан-Батист Пигал - френски скулптур от епохата на барока. През 19 век тук се събират да творят художници и писатели. Днес "Пигал " е прочут със секс и стрийптиз клубовете, кабарета и нощния живот. "Площад Пигал " е името и на прочут шансон (вид поп ария в жанр кабаре) от френския артист Морис Шевалие, записан на 9 април 1946 година.

Залата на "Мулен Руж " побира 850 души. В кабарето е играла и известната българска балерина Фео Мустакова (1909-2011 г.). Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други.

Прочутият танц кан-кан , който става емблематичен тук, е кадрил по музика на Жак Офенбах - френски композитор, виолончелист и диригент от немски генезис. Един от основоположниците на оперетата и характерен представител на романтизма в европейската класическа музика. В края на 19 век англичанинът Чарлз Мортън назовава танца френч канкан и съгласно него е "ужасно гръмък танц, пристигнал от Франция ".

Звездите на "Мулен Руж " стават известни най-вече от картините на френския художник от втората половина на 19 век Анри дьо Тулуз-Лотрек , представител на постимпресионизма. От самото разкриване на кабарето той идва в него всяка вечер и въодушевен от красивите танцьорки, основава творбите си.

Всяка година през "Мулен Руж " минават 600 000 фенове. От тях половината са французи, а останалите чужденци - основно американци, руснаци, китайци. Всяка вечер на сцената на кабарето се играят по две представления, като залата постоянно е цялостна. Билетът коства 100 евро, само че аудитория в никакъв случай не липсва.

В "Мулен Руж " всяка година се изпиват над 240 000 бутилки шампанско. Това трансформира кабарето в един от най-големите клиенти в света на пенливата напитка.

"Мулен Руж " влезе и в "Книгата на Гинес ". Рекордът е подложен от танцьорите на кабарето, които в ритъма на кан-кан повдигат своите крайници 29 пъти за 30 секунди. На 125-ата годишнина на "Мулен Руж " върхът е усъвършенстван - 30 повдигания за 30 секунди - какви танцьорски умения.

В кабарето е играла и българката Теодора (Фео) Димитрова Мустакова-Генадиева - известна балерина и хореограф, една от легендите на българския балет. Родена е в Солун (в Османската империя) през 1909 година в фамилията на българския офицер Димитър Мустаков, боен аташе в Солун. Първи стъпки в балета прави в школата на Пешо Радоев. По-късно учи в Париж при съветската балерина Олга Преображенска. Работи с комика Фернандел и балерината Жозефина Бекер. Става първата българка - солистка във "Фоли Бержер " (знаменито шоу, кабаре и концертна зала в Пареж) и "Лидо " (кабаре на бул. "Шанз-Елизе " в Париж). Фео Мустакова танцува в "Мулен Руж ", както и на някои от най-значимите подиуми в Европа и Южна Америка.

След завръщането си в България тя стартира кариера на балетен възпитател и хореограф. Основава балета към Музикалния спектакъл "Стефан Македонски ", където е балетмайстор от 1950 година и основен балетмайстор от 1954 до 1960 година. Фео Мустакова прави хореографията на 32 оперети и лирични опери. Омъжена е за химика Асен Генадиев, наследник на Павел Генадиев.

През 2001 година излиза автобиографичната ѝ книга " Живот в света на балета " . Личният списък на Фео Мустакова-Генадиева се съхранява в Централен държавен списък. Той се състои от 15 архивни единици от интервала 1909-1994 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР