На днешния ден преди 104 години започват трагичните за стотици

...
На днешния ден преди 104 години започват трагичните за стотици
Коментари Харесай

Кървавата история на тракийските бежанци

На днешния ден преди 104 години стартират трагичните за стотици българи бежанци събития в Арамаганската котловина край днешния гръцки град Димотика. Този епизод е измежду най-кървавите в ориста на тракийските бежанци в края на Междусъюзническата война. Тогава принудително от турци, а в следствие и от гърци, стартира обезбългаряването на Източна и Западна Тракия, което трае години наред. В етнографския труд на Любомир Милетич за разорението на тракийци разказът за Армаганската котловина е въз основа на очевидци на тогавашните събития. Днес потомците на бежанците описват въз основа на чутото от дедите си. Вижте една персонална история в репортажа на Весела Смилец и оператора Добролюб Илиев.

От Дедеагач, сегашен Александруполис, през Фере и безводната котловина, наречена Армаганска поради чешмата, която е възприемана като подарък, арамаган по турски. Това е пътят на българските бежанци към рамките на остаряла България. С оскъдните фотоси от 20-те години на предишния век и чутото от своята баба Мара - снаха в фамилията, Кирил Сарджев се връща към претърпяното в рода му. Нападението от башибозука в долината било поради благосъстоянието, което хората бягайки, заравяли в земята.
Кирил Сарджев: Народът се разписква, разбягва. Те са имали, знаете популацията тогава е било с доста деца. Започват да изоставят децата, бягат. И тогава може би моят дядо - дядо Митрю, който е разказан в Милетич, и тъй като този регион е негов, той го познава, той почнал да събира тия дечица. Те са били доста. Сега в историята е написано някъде 8-10. Но аз знам от моята баба - към 30-35 деца.
Дядо Митрю съвсем приличал на сина си Кирю на тази фотография. Той приютява децата в своя чифлик в долината, където гледал близо 2000 глави добитък. Мислел, че родителите им ще се върнат да ги вземат. Никой не очаквал, че нещата ще са необратими.
Кирил Сарджев: Изведнъж се оказва в едно доста такова състояние. Баба ми разправяше - Без да желае става майка на толкоз доста деца. Тя викаше - той не е гледал неговите си деца, а в този момент взе непознати деца да гледа, по силата на тези събития.
Децата били дребни - от 2 до 4 годишни. Той правел попара за тях в копаните за животни, с цел да може да има за всички и всички дружно да се хранят.
Кирил Сарджев: Те го имат като майка, вика - бяха му начикани. Аз не знам тази дума дали сте я чували. Начикано е като има въшки. Тя го споделя: начикани му бяха по краката, т.е. държаха го за краката, по двечки, по трички и му се молят. Той им е майката в действителност. И споделя - това беше една доста тягостна, тежка картина.
Дядо Митрю опазва децата две седмици. При ново навлизане на башибозук в долината, той е погубен. А децата без него умират. Оцеляват едно - две, които се срещат с родителите си след години. Бежанците, които съумяват да се спасят, нарекли пътя от Фере до Маджарово Пътя на спасението.
Кирил Сарджев: Разстоянието в километри е може би 180 - 200 км. Хората се ориентираха по забрадките на бягащите. Никой не носи флагче. По забрадката, тъй като тя носи обичаи, може да е на 100 метра - 200 - по забрадката се ориентираш дали това са твоите хора.
Преди три години Кирил Сарджев се върнал в долината, с цел да търси мястото, където е бил чифликът на прародител му, наименуван Сарджеви колиби. Открил чешмата подарък, дала името на долината. Намерил и камъка, на който седял по думите му воеводата Димитър Маджаров, защитавал бежанците в трагичния им поход към България. Решил е на мястото на чифлика да издигне параклис с патрон Св. Георги, с цел да се знае за историята на дядо Митрю и от идващите генерации.
Кирил Сарджев: За моите деца какво да ви кажа. В интервала, в който те осъзнаха кои са, що са, отпътуваха за Германия като доста други деца от България. Сега са там. И аз се мъча да ги заведа да видят от кое място са пристигнали. Малко обидно, само че не са били още там.
А имането, за което снахата на Сарджеви баба Мара разказвала, никой от рода не намерил. Като останалите по-имотни българи и дядо Митрю заровил богатство в чифлика, в който намерил гибелта си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР