На днешния ден можем да си спомним за сър Уилям

...
На днешния ден можем да си спомним за сър Уилям
Коментари Харесай

Артър Луис взема Нобел за изследванията на проблемите на развиващите се страни

На днешния ден можем да си спомним за сър Уилям Артър Луис (на британски: William Arthur Lewis), американският икономист, Нобелов лауреат през 1979 година.

Той е роден на 23 януари през 1915 година в Сейнт Лусия (на британски: Saint Lucia; на френски: Sainte-Lucie, прочут и като Света Лусия) - островна страна в източната част на Карибско море.

Сър Артър Луис е първият цветнокож притежател на Нобелова премия за стопанска система дружно с Теодор Шулц (през 1979 г.).

Артър Луис е роден на 23 януари 1915 година в Сейнт Лусия, островна страна в източната част на Карибско море, по това време колония на Англия.

Завършва Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки с докторска степен през 1940 година. Преподава 10 години в същия университет, а по-късно още 10 в Манчестърския университет.

Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки, по-известно като Лондонско учебно заведение по стопанска система (London School of Economics and Political Science, LSE) - висше учебно заведение (колеж) на Лондонския университет, учредено през 1895 година. През 1940 година взема докторска степен. В това учебно заведение се намира Британската библиотека за политически и стопански науки, която разполага с втората най-богата сбирка от книги и материали в тази област във Англия след Британската библиотека. Девизът на учебното заведение е взет от стих на древноримския стихотворец Вергилий: "Щастлив е оня, който е могъл да знае аргументите на нещата ".

През 1979 година Артър Луис, дружно с Теодор Шулц, е почетен с Нобелова премия за стопанска система за пионерни проучвания на проблемите на икономическото развиване, изключително на проблемите на разрастващите се страни.

Сър Уилям Артър Луис умира на 15 юни 1991 година, на 76 години, в Барбадос.

Теодор Шулц (на британски: Theodore Schultz) е американски икономист, почетен с Нобелова премия за стопанска система през 1979 година, дружно с Артър Люйс, за пионерни проучвания на проблемите на икономическото развиване, изключително на проблемите на разрастващите се страни. През 1930 година Шулц получава докторска степен по земеделска стопанска система, а от 1960 година става президент на Американската икономическа асоциация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР