На днешния ден можем да си спомним за Масару Ибука,

...
На днешния ден можем да си спомним за Масару Ибука,
Коментари Харесай

Възходът на корпорацията Сони е свързан с Масару Ибука и Акио Морита

На днешния ден можем да си спомним за Масару Ибука, японският инженер и бизнесмен, един от двамата създатели на корпорацията "Сони ". Той напуща този свят на 19 декември 1997 година в своя дом в Токио. Масару Ибука е основател на новаторска идея за възпитанието и образованието на децата в ранна детска възраст.
Той е роден в семейство на татко инженер на 11 април 1908 година в Никко (Япония). През 1933 година приключва електротехническия факултет на университета Васеда.

През май 1946 година Ибука и Акио Морита (1921-1999 г.) основават взаимно корпорация Sony, която в началото е наречена "Токио Цушин Когио " КК (Токийска телекомуникационна инженерна корпорация). Тя стартира с двайсетина чиновници и начален капитал от 190 хил.йени. По това време Ибука е на 38 години, а Морита - на 25.

През 1949-а компанията създава магнетофонната лента и през идната година продава първия магнетофон в Япония. През 1957 година стартира производството на радиоприемник с джобен размер. След три години "Сони " създава първия транзисторен тв приемник в света.

Акио Морита (1921-1999 г.) учи теоретична физика и по време на Втората международна война е на работа при Военновременния комитет за проучвания към японския военноморски флот. Там се среща с Масару Ибука. На 5 ноември 1994 година Акио Морита оповестява отдръпването си от управлението на "Сони ". Той умира от пневмония на 78-годишна възраст в Токио. Биографичната му книга "Акио Морита и Сони " се трансформира в бестселър и понастоящем е един от най-увлекателните неофициални учебници по търговия и маркетинг.

"Сони " е японски тръст в региона на електрониката и медиите. Първото име на компанията е Totsuko. Първоначално компанията създава котлони за варене на ориз. Тъй като това произвеждане се оказва не от най-печелившите, скоро по-късно двамата бизнесмени се концентрират върху производството на електронни уреди за свободното време.

Първият триумф на компанията бележи с придобиването на лиценз за произвеждане на транзистори. През 1958 година компанията се преименува и получава настоящето си име SONY. Новото име е композиция сред латинското sonus (звук) и британското Sonny Boys. Сони е първата японска компания, която изписва името си на латиница - факт, който поражда много полемики в следвоенното японско общество.

През 1996 година Сони пуска в продажба лични компютри под марката VAIO. През 2001 година дружно с шведския телекомуникационен тръст "Ериксон " основават взаимно дружество под името "Сони Ериксон " за разработка и произвеждане на мобилни телефони. Централният офис на новата компания е в Лондон. В началото на 2012 година от "Сони " оповестиха, че получават каузи на "Ериксон " и преименува предприятието на "Сони Мобайл Комюникейшънс ".

Фирмата "Сони " става деен участник и в развлекателния бизнес посредством покупката на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си компания Sony Music.

В групата "Сони " влизат 913 дъщерни сдружения (между които и известния телевизионенен канал AXN).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР