На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на

...
На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на
Коментари Харесай

На този ден: В България е извършен преврат, свален е Стамболийски

На днешния ден - 9 юни, означаваме Международния ден на другарството , разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата сред индивидите и народите не е инцидентна. Приятелството е благородното и спояващо възприятие, способно да хвърли дълготраен мост сред страните и другите култури за построяването на един кротичък и по-добър свят.
Прочетете още
През 1815 година Подписан е договорът, с който завършва Виенския конгрес , според който Русия анексира Полша, а Швейцария и Холандия получават самостоятелност.

През 1909 година 22-годишната стопанка Алис Хайлър Рамзи става първата жена, прекосила Съединени американски щати с автомобил . Заедно с три нейни приятелки, които не знаели да карат, тя минала с автомобил " Максуел " дистанцията от Ню Йорк до Сан Франциско (3 800 благи, 6 115 км) за 59 дни.

През 1923 година в Царство България е осъществен Деветоюнският прелом , посредством който е свалено държавното управление на Александър Стамболийски. Превратът е осъществен от армейски елементи под управлението на Военния съюз, с който е отстранено държавното управление на Българския аграрни национален съюз (БЗНС). В подготовката на преврата взе участие и Народният сговор, а след това той получава поддръжката на множеството опозиционни сили, с изключение на втората по величина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (тесни социалисти) (БКП т. с.).

Превратът е кървясъл, а самият Стамболийски е погубен на 14 юни 1923г. 

Превратът е извършен според предварителните проекти – дейностите в София стартират в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно, след телеграфно удостоверение, стартират да работят организациите в гарнизоните в провинцията. За дейностите в София дават отговор Велизар Лазаров и Дамян Велчев – те, както и доста други запасни офицери, връщат униформите си и поемат командването на военни елементи. Лазаров е разгласен за шеф на Софийския гарнизон и управлява обезоръжаването на полицията и Оранжевата армия в столицата.

В резултат на преврата е свалено държавното управление на Александър Стамболийски и е формирано ново – отпред с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, като се изключи комунистите. Министрите се събират в 10 часа предходната вечер в дома на Иван Русев. Тук в четири и половина през нощта Лазаров и Велчев им рапортуват за триумфа на преврата. Цар Борис III, откакто изчаква удостоверение от гарнизоните в страната и реакцията на непознатите посолства, утвърждава с декрет новото държавно управление по обяд на 9 юни.

В преврата интензивно вземат участие и автономистите от Вътрешна македонска революционна организация. Дейци на Вътрешна македонска революционна организация убиват Райко Даскалов и други аграрни водачи и сътрудничат на Цанков против левицата.

На обособени места има опити за опозиция от страна на аграрни деятели и обособени групи непринудено включили се към тях комунисти, останали в историята като Юнско въстание. Най-мащабна е активността на въстаниците в Плевенско и Шуменско. Почти цялостен Плевен е завзет. Въстанието обаче няма проведен темперамент, единно управление и всеобщ обсег, което спомага за смазването му от държавните гарнизони.

Ръководството на Българска комунистическа партия се отхвърля да се намеси в отбрана на сваленото земеделско държавно управление, заемайки „ позиция на неутралитет “. Централен комитет на Българска комунистическа партия преценя, че става дума за споразумяване на сметки сред „ селската и градската буржоазия “. Ръководството ѝ оказва деен напън върху локални структури да не поддържат съпротивата на земеделците.

В Славовица, където се намира и Стамболийски, се събират към 3 хиляди зле въоръжени селяни от близките села и под негово управление на 10 юни се разполагат в покрайнините на Пазарджик, където са разпръснати от армията. Александър Стамболийски отива в село Голак, откъдето произлиза жена му, и е хванат там от общинските управляващи на 14 юни, предаден е на коменданта на Пазарджик Славейко Василев и е отведен в града. По разпореждане от новото държавно управление, той е погубен от група на Вътрешна македонска революционна организация, водена от Величко Велянов.

Под натиска на Коминтерна обаче в Българска комунистическа партия се ускорява мнението, че би трябвало да се опълчи на превратаджиите и комунистическата партия е принудена да разгласи курс към въоръжено въстание, което е планувано за септември 1923 година (Септемврийското въстание).

През 1958 година кралица Елизабет II открива публично лондонското летище Гетуик.

През 1999 година Сключен е кротичък контракт сред Съюзна република Югославия и НАТО, според който югославските войски се изтеглят от Косово, а НАТО приключва бомбардировките над югославски обекти. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР