Министър-председателят на България Димитър Главчев е пристигнал в Швейцария. Той

...
Министър-председателят на България Димитър Главчев е пристигнал в Швейцария. Той
Коментари Харесай

Главчев: България е ангажирана с отговора на НАТО и ЕС на руската военна агресия срещу Украйна

Министър-председателят на България Димитър Главчев е дошъл в Швейцария. Той ще взе участие в Първата среща на върха за мир в Украйна. " България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветската военна експанзия против Украйна ", заяви министър председателят във Фейсбук профила си.
Прочетете още
" Бях посрещнат от президента на конфедерацията в Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски. В основата на форума е самодейността „ Формула за мир “, която беше показана от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 година по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален проект от 10 точки (стълба), чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна ", написа още Главчев.

Той дойде в швейцарския курорт Бюргенщок, с цел да взе участие в първата среща на върха за мир в Украйна. " Лидерите дискутират основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна ".

" Страната ни продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна. Свидетелство за това е признатата на 6 юли 2023 година от Народното събрание Декларация за поддръжка за участие на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Съюза и признава значимия прогрес, който страната е постигнала ", изясни министър-председателят.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР