На днешния 14 февруари отбелязваме два празника – българския Трифон

...
На днешния 14 февруари отбелязваме два празника – българския Трифон
Коментари Харесай

Между Свети Валентин и Трифон Зарезан българинът избира пиенето

На днешния 14 февруари означаваме два празника – българския Трифон Зарезан и набралия голяма известност през последните години у нас католически Свети Валентин .



Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български национален празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна черква публично отбелязва Трифоновден.



 

Традицията за празнуването на Свети Валентин като “ден на влюбените ” пък поражда в Европа в края на 14-и век под въздействие на британската и френската литература. В католическата традиция се уважава паметта на двама мъченици с това име – духовник в Рим и свещеник в Терни, починали по време на християнските гонения през 3-ти век.



Екипът на се разноски из бул. " Витоша " в София, с цел да разбере какво честват софиянци през днешния ден - Свети Валентин или Трифон Зарезан и за какво.

Срещнахме доста чужденци, които не знаеха нищо за празника на лозарите, само че откакто схванаха, бяха впечатлени и избраха да почетат точно него.



 

Други, пък, се оплакаха от намалелия брой празнуващи празника на влюбените и като причина акцентираха пандемията.

Цялата анкета вижте.

 

Автор: Илиана Симеонова

Снимки: Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР