На десетилетния вопъл на общините държавата да им отстъпи 1-2%

...
На десетилетния вопъл на общините държавата да им отстъпи 1-2%
Коментари Харесай

Данък трошка – блъф на правителството

На десетилетния стон на общините страната да им отстъпи 1-2% от 10-процентния налог върху приходите страната най-сетне отговори предходната година, като сподели: "Като желаете пари - съберете си ги. " И ги насочи към налога за МПС. Там имало запаси, тъй като било извънредно време да се "накажат " с по-голям данък тези, които карат остарели, замърсяващи околната среда трошки. Това щяло да редуцира живота на автопарка у нас, оттова - да увеличи сигурността, което пък щяло да понижи жертвите на пътя. Хуманно, съвременно, еко, заслужено!

Ако това не беше следващият държавен блъф. Защото в действителност локалната власт е амалгама от сносно вплетени ползи сред другите партии и хората в общинските препоръки би трябвало да са полудели, с цел да вдигнат локални налози и такси в годината на локалните избори и от това да пострадат всички, най-много болшинствата в локалните парламенти. И по тази причина - локалната власт още веднъж няма пари. Този път и за първи път - по нейна виновност.

И още веднъж сдружението на общините ще упорства пред финансовото министерство и пред Народното събрание част от налога върху приходите да остава по места.

"Много пъти до момента сме повтаряли отчетливо - да ни дават до 2% от събрания ДОД. Сега към този момент желаеме това да бъде обвързвано за всяка обособена община с положителната събираемост на този доход. Това съобщи Даниел Панов, кмет на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините на република България.

Глас в пустиня!

"Едва ли ще има доста общини, които ще вдигнат налога за старите коли. Допускам това да се случи в не повече от две-три общини и то няма да е целево, а заради неточни първични калкулации. " Това сподели особено за "БАНКЕРЪ " Гинка Чавдарова, някогашен началник на НСОРБ, в този момент консултант в сдружението, като посочи, че това е персоналното й мнение и не ангажира организацията, за която работи.

"Не предвиждаме промени в налог МПС за тази година. Законът даде опция за използване на нови равнища, само че няма да предлагаме смяна. По-скоро ще има понижение за доста хора, само че за тези с трошките ще има леко нарастване ", съобщи за "БАНКЕРЪ " Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска активност " и ВрИД заместник-кмет по направление "Столично общинско опазване на здравето " в Столичната община.

Получихме и формален отговор от НСОРБ: "Съгласно закона срокът за общините да дефинират ставките на налог МПС е 31 януари 2019 година. Прогнозна картина НСОРБ ще има към края на февруари, защото сдружението планува да прати въпросник до общините за избрания размер на налог МПС ", разясни Мария Маркова, медиен съветник на НСОРБ.

Как се стигна дотук?

В края на ноември предходната година със 130 гласа "за " и 46 "против " Народното събрание наново одобри Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от наредбите в него. Според наново признатите промени старите коли ще бъдат облагани с по-висок налог с въвеждането на веществен и екологичен съставен елемент, като налогът ще се увеличи приблизително с 30% за колите със документ ЕВРО 1, 2 и 3. Това визира над 2 млн. коли.

"Резултатът е 350% нарастване на налога. Скалата планува два съставния елемент, по които да се пресмята - годините на автомобила и екологичния му съставен елемент. Ще бъде съгласуван и с мощността на колата ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев.

"Въвежда се новият коефициент за екологичност на колите. Новите, по-мощни, както и до момента, ще заплащат по-висок налог от по-старите, които са по-мощни. Не сме разкрили топлата вода - в Европа от 28 страни 20 ползват подобен екологичен съставен елемент, целящ възстановяване качеството на въздуха. Трябва да избием балканския си нрав и да стартираме да караме по-малолитражни коли ", изясни от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

"Това не е налог, който се събира от страната, а от общините. Те ще дават отговор пред жителите на обитаемото място за това ", разясни Иванов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов пък се опита да успокои духовете, като разясни, че нарастване с 20-30% на налога върху старите коли се показва в 10-15 лева, което не е съществено повишаване, само че това е единствено една от всички стъпки към решаването на казуса със замърсяването на въздуха.

Медиите обясниха, че най-вече ще нарасне данъкът за колите, които са на пътя над 20 години, с мотор под 100 конски сили. Например за VW Golf на 23 години с мотор с 92 к.с. по екостандарта Евро 1 и катализатор данъкът в София в този момент от 28.56 лева, само че щял да подскочи на 62.83 лева, в случай че Столичната община реагира. Което е растеж тъкмо със 120 %.

За Opel Astra на 18 години, с категория ЕВРО 3 и мощ 82 к.с. данъкът в столицата в този момент е 20.74 лева, а следващата година ще стане 41.48 лева, което е тъкмо двойно нарастване на данъка. И по този начин нататък.

Средно с 30% пък ще се увеличи данъкът на колите със документ ЕВРО 1, 2 и 3. Мярката у нас ще засегне притежателите на 2.4 млн. коли. За по-мощните коли налогът остава по-висок, само че спрямо досегашния ще има понижение от към 10-20% на най-екологичните коли от категория ЕВРО 6.

В интерес на истината би трябвало да кажем, че причина за повдигането на този налог беше, че през 2017 година страната ни бе наказана от Брюксел поради мръсния въздух. По данни на финансовото министерство от 2007 година до края на 2017 година приходите от данъка върху колите се усилват приблизително с 20 млн. годишно без смяна на ставката. Ръстът е главно поради по-големия брой регистрирани коли и частично поради по-добрата събираемост.

В момента в България на всеки 1000 души се падат към 400-430 автомобила, до момента в който в прилежаща Румъния това съответствие е не повече от 200.

Новата формула на пресмятане на налога включва два съставния елемент - веществен и екологичен.

Имущественият съставен елемент регистрира мощността и годината на произвеждане на автомобила, а екологичният съставен елемент регистрира екологичната му категория, респ. замърсяването, което предизвиква. Имущественият съставен елемент е планувано да се дефинира от ставката за тази част от налога и мощността на мотора, поправени с коефициент според от годината на произвеждане на автомобила. Екологичният ненапълно компенсира досегашната процедура, при която притежателите на нови коли плащаха доста повече. Тази нова система е много по-справедлива от досегашната, само че към момента никой не се наема да кажа какви ще са налозите по новите сметки. Според преобладаващото мнение те ще са незначителни.

Каре

Данък "трошка " скача с 10% в Пловдив

Налогът за колите с ЕВРО 6 с 40% надолу, катализаторът към този момент не носи облекчения.

Данък кола за 2019 година ще удари най-бедните пловдивчани. Определящо за размера на данъка към този момент ще е съществуването на екосертификат. Собствениците на остарели возила (над 15-годишни) с екостандарт ЕВРО 1 и 2 ще заплащат отсега нататък с 10% по-скъп данък на общината. За сметка на тях обаче понижение ще има за водачите, които карат нови коли. Те могат да смъкнат и 40 на 100 от налог МПС, в случай че колите им са с ЕВРО 6. За возилата с ЕВРО 4 ще се заплаща с 10% по-малко, а за тези с ЕВРО 5 - с 20% по-малко.

С новите правила при установяване на налог МПС се цели стимулиране на подновяването на автопарка в страната и запазване на околната среда. Данъци 2019 година поставят завършек на парадокса "колкото по-евтина и остаряла е колата, толкоз по-нисък налог ще заплаща притежателят ", защото точно трошките тровят най-вече въздуха. Анализатори нарекоха остарелия метод "социален ", а новия - "екологично насочен ".

Приходите на община Пловдив за 2017 година от такса МПС са 16.5 млн. лв.. Не е ясно какво число е заложено като доходи от този данък в бюджета за 2019 година.

Автомобилите с катализатор към този момент няма да употребяват никакви данъчни облекчения. Досега те имаха 50% понижение. Една от аргументите е, че този аршин към този момент е сменен от екокоефициента. А втората е, че водачите всеобщо заявиха катализаторно устройство, само че в реалност такова нямаше. Проверката на този факт беше сложна, съвсем невъзможна, а в това време тъкмо тези коли замърсяваха най-вече въздуха.

Другата истина е тази, че заради скъпи детайли в това устройство те постоянно се крадяха, с цел да се предадат на вторични първични материали. По данни на полицията имало и случаи, в които самите притежатели си ги демонтирали, с цел да вземат някой лев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР