На четвъртия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици

...
На четвъртия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици
Коментари Харесай

Четвърти ден хаос с електронните рецепти: Има ли лъч надежда за решение?

На четвъртия ден от въвеждането на електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет системата към момента не работи безпрепятствено. Малко над половината от издадените 64 000 наставления са изпълнени, демонстрират данните.

Снимка: bTV

Половин година преди електронните предписания да станат наложителни доктор Даскалова е тествала по какъв начин работят.

Как се отразява всичко това на пациентите?

„ Ние вършим нужното предопределение. Качваме го в системата. Но във фармацевтичната верига не могат да отворят и да видят предписанието “, споделя доктор Деница Даскалова.

Фармацeвти споделят, че съумяват да изпълнят половината издадени предписания.

Ако системата не може да покрие потребностите на пациентите, допустимо е страната да даде заден ход, счита още той

„ 4-5 пациенти през вчерашния ден съм върнала. Лекарите не знаят с какво разполага аптечната мрежа. Ние нямаме право да го сменяем с различен антибиотик от същата група. Дори има търговски наименования, които са аналогични “, показва Маргарита Грозданова.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Проблемът е софтуерен - еднакъв медикамент на еднакъв производител може да има няколко кода, тъй като го доставят няколко вносители. Решение към този момент е открито.

Очакваме удостоверение от Министерство на здравеопазването за въвеждането му в действителна употреба, споделиха от Министерството на електронното ръководство. 

Снимка: bTV

„ От понеделник и този въпрос ще бъде решен. Имаме предложение от осведомително обслужване за скъсване на кодовете на идентични медикаменти “, уточни зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов. 

През това време лекарите могат да дадат опция в аптеката лекарството да се размени с друго със същата съставна част. В момента това е позволено в под 1/5 от рецептите.

Пациентите ще си получават медикаментите в аптеките като кажат ЕГН и датата на определяне

Депутати от парламентарната здравна комисия са на друго мнение по какъв начин да се работи. От здравното министерство обаче бяха безапелационни, че крачка обратно няма да има.

Вижте какво показа виновният редактор на btvnovinite.bg София Крачанова за опита си с електронните предписания.

Като младеж, който прави всичко през телефона си, се радвах на електронните предписания... до момента в който не се наложи да купя АБ на детето си
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР