На бял свят се появи държава, която официално обяви готовността

...
На бял свят се появи държава, която официално обяви готовността
Коментари Харесай

САЩ тласкат КНДР да използва ядрено оръжие

На бял свят се появи страна, която публично разгласи готовността си първа да употребява нуклеарно оръжие. Съответният закон е подписан от водача на КНДР, съгласно който законът тегли линия без връщане обратно. За какво тъкмо приказваме, в какви случаи Северна Корея ще употребява нуклеарно оръжие - и какво общо имат Съединени американски щати с това?

На 8 септември севернокорейският водач Ким Чен-ун подписа закон, който прави нуклеарния статут на Северна Корея " необратим " и също по този начин не разрешава всевъзможни договаряния за нуклеарното разоръжаване на Северна Корея. Според Ким Чен-ун „ законът обрисува линия без връщане, тъй че да не стартират никакви пазарлъци по отношение на нашите нуклеарни оръжия “.

Новият закон дава на Северна Корея правото да нанася превантивни нуклеарни удари в очакване на идна непосредствена офанзива с потребление на оръжия за всеобщо заличаване или удар по „ стратегически уреди “ на страната, в това число нейното управление.

Край на договарянията

Всъщност това значи няколко значими момента. Първо, другарят Ким с един автограф постави завършек на съвсем 30-годишните договаряния със Съединени американски щати по нуклеарния въпрос. Ако по-рано те се водеха към концепциите „ Съединени американски щати, Япония и Южна Корея дават на Северна Корея огромна икономическа помощ и анулират глобите, а в подмяна Ким се отхвърля от нуклеарните оръжия “, в този момент пазарлъкът завърши.

А Съединени американски щати нямат други хрумвания за продан със съдружниците си. Както и няма различни средства за насила. Атака против Северна Корея ще провокира масиран севернокорейски артилерийски отговор против Сеул и най-важното, ще провокира ответен нуклеарен удар, в сходство с новия закон. Включително, както сподели Ким, и в предпазен режим.

„ Споменаването на Северна Корея за допустимо потребление на нуклеарни оръжия, когато офанзивата против страната и водача стане неизбежна, е доста сериозна стъпка. Няма значение, че съгласно КНДР нуклеарните оръжия са последна инстанция ”, по този начин американският канал Си-Ен-Ен циттира експерт по Северна Корея от Сеулския университет.

Факт е, че КНДР може да нанесе предпазен удар освен в отговор на някои закани от Вашингтон. И освен в отговор на иден опит за ликвидиране на Ким Чен-ун. Ядрените оръжия могат да бъдат употребявани като отговор на учения на Съединени американски щати и Южна Корея, които Пхенян поредно показва като опасност за националната си сигурност. И този удар може да бъде нанесен освен върху Южна Корея или Япония – КНДР преди няколко години одобри на въоръжение балистични ракети, способни да доближат континенталните територии на Съединени американски щати.

И Съединени американски щати са главният провинен за такова съществено изостряне на севернокорейския въпрос. Именно Вашингтон отхвърли да стартира градивни договаряния със Северна Корея (тоест без разискване на правата на индивида и други въпроси, които не са свързани с нуклеарната стратегия - както направи преди време администрацията на Бил Клинтън). Вашингтон отхвърли да направи каквито и да било взаимни отстъпки - Конгресът изиска не краткотрайни съглашения, а цялостно, проверимо и необратимо нуклеарно обезоръжаване на КНДР.

В последна сметка Вашингтон направи всичко, с цел да унищожи атмосферата на доверие сред Съединени американски щати и Северна Корея (която преди малко стартира да се оформя през 2018 година на срещите сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун).

Иранско дежавю

Но най-важното даже не е това, а фактът, че американските чиновници отхвърлят да признаят виновността си. Те отхвърлят да осъзнаят, че техният метод към нуклеарните проблеми е надълбоко неправилен и води единствено до неустойчивост и по-нататъшно разпространяване на нуклеарни оръжия.

Всъщност американците в този момент повтарят севернокорейските си неточности в иранската посока. Така Съединени американски щати – както и в тази ситуация с КНДР – отхвърлят всевъзможни градивни договаряния с Техеран. След като Вашингтон едностранно се отдръпна от нуклеарната договорка с Иран от времето на Обама при Тръмп, иранците изискват освен унищожаване на всички наказания, наложени от този момент, само че и гаранции. Гаранции, че сходно излизане няма да се повтори, в случай че републиканците дойдат на власт. Че американците ще си изпълнят отговорностите.

Вместо това Конгресът на Съединени американски щати - още веднъж, както в тази ситуация с КНДР - освен не се усеща отговорен за неуспеха на договорката, само че и постанова на Техеран същите неприемливи условия, които бяха наложени на Пхенян. Тоест конгресмените ще одобрят единствено такава договорка, която ще се занимава с цялостно, проверимо и необратимоядрено разоръжаване.

Не за някакви краткотрайни покупко-продажби, които допускат ограничение за известно време на мащаба на мирната нуклеарна стратегия при в същото време отвод от придобиване на нуклеарно оръжие, а за цялостното отменяне на мирния атом (на който, припомняме, всяка страна, подписала Договора за неразпространениеима право). Но Пхенян и Техеран не могат и не желаят да се откажат от този кротичък атом както по стопански аргументи, по този начин и по съображения за авторитет.

В същото време Вашингтон не направи нищо за построяването на атмосфера на доверие в преговорния развой. Съединените щати продължиха постоянните учения с районните си съдружници в Източна Азия и Близкия изток, помпат с оръжия на режими, враждебни на Пхенян и Техеран, и непосредствено заплашваха управлението на двете страни. Единствената разлика е, че в случай че в Северна Корея е мъчно да се промени режимът (освен може би посредством директното ликвидиране на Ким Чен-ун), то в Иран структурата на гражданското общество дава доста повече благоприятни условия за подстрекателство на митинги под националистически или стопански лозунги.

Вашингтон обаче, както в Иран, по този начин и в КНДР, няма способността да позволи казуса военно.Иран, несъмнено, не разполага с такива артилерийски системи, които всеобщо да са ситуирани на 40 километра от столицата на американския съдружник (а точно това е дистанцията от границите на КНДР до Сеул), само че иранската войска разполага с задоволително други средства за поразяване, които могат да нанесат на Вашингтон при положение на война неприемливи вреди. С други думи, да се унищожат американски бази и кораби в района.

В резултат на това разликата сред актуалната обстановка в Иран и актуалната обстановка в КНДР е единствено в това, че Северна Корея към този момент се снабди с нуклеарни оръжия, фиксира нуклеарния си статут и в този момент слага света пред приключен факт. Иран обаче към момента не е достигнал този стадий - цялостното придобиване и декларирането на подготвеност за потребление на нуклеарни оръжия - към момента не е достигнато. Но се движи в тази посока, а съгласно американските чиновници и специалисти се движи скокообразно.

На Съединени американски щати им остава малко време да премислят грешките си на корейския път и да се опитат да не ги повтарят на иранския. В противоположен случай след няколко години висшият аятолах Али Хаменей ще подпише закон, който ще направи статута на Иран като нуклеарна мощ " необратим ". А след него ще стартира " церемониал на подписите " с присъединяване на други сили.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР