На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение

...
На база на данните от месечните отчети за касово изпълнение
Коментари Харесай

Равносметка: 37,3 млрд. лв. са събрани от данъци

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по КФП на касова основа към ноември 2021 година е позитивно в размер на 638,7 млн. лева (0,5 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 806,6 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 167,9 млн. лв..

Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2021 година са в размер на 47 779,2 млн. лева или 94,5 % от обновените годишни планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, постъпленията към ноември 2021 година нарастват с близо 8,1 милиарда лева (20,4 %). Ръстът по отношение на миналата година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с близо 7,4 милиарда лева, а постъпленията от помощи и дарения нарастват с 0,7 милиарда лева по отношение на регистрираните за единадесетте месеца на миналата година. За по-високите данъчни доходи през ноември въздействие оказва и направената законодателна смяна за изместване периода на предплатените вноски за корпоративен налог, поради променения краен период за подаване на декларациите за промени на предплатените вноски през 2021 година по член 88 на ЗКПО (15-и ноември). През месеца постъпи и сума в размер на 450 млн. лева, която е с еднократен за годината резултат и съставлява предоставени безплатни средства от АЕЦ „ Козлодуй “ по държавния бюджет в осъществяване на РМС №739/2021 година за одобрение на Програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа сила. Предвид нужното софтуерно време за обработка на заплащанията по Програмата, съответните разноски за погашение на обезщетения ще бъдат осъществени съвсем напълно през месец декември, което надлежно води до еднократно усъвършенстване на бюджетното салдо за месец ноември заради постъпилите доходи.
4.5% инфлация в края на годината чака финансовото министерство
Годишната инфлация ще доближи 4.5% в края на актуалната 2021 година, като водещ принос за това ще имат енергийните артикули, като транспо...
Прочети повече
Общата сума на данъчните приходи по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 37 340,2 млн. лева, което съставлява 94,7 % от плануваните за годината данъчни доходи. Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 5,3 милиарда лева (16,6 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 78,2 % от общите приходи по КФП за интервала.

Приходите от директни налози са в размер на 7 701,9 млн. лева или 100,2 % по отношение на плануваните в плановете за годината. Постъпленията от косвени налози са в размер на 17 293,6 млн. лева (95,0 % от плановете за годината), като приходите от Данък добавена стойност са в размер на 11 806,4 млн. лева (96,2 % от планираните), от акцизи възлизат на 5 175,0 млн. лв. (91,7 % от разчета), а тези от мита са в размер на 264,1 млн. лева (109,5 % по отношение на годишните разчети). Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 1 300,7 млн. лева или 104,5 % осъществяване на годишните планове. Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 11 044,1 млн. лева, което съставлява 89,9 % от разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 7 348,0 млн. лева, което съставлява 108,8 % по отношение на годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други. През месец април 2021 година постъпиха доходи с еднократен за годината резултат в размер на 660 млн. лева с Данък добавена стойност, които съставляват в началото концесионно заплащане за страната от концесията на Летище София.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 3 091,0 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2021 година възлизат на 47 140,5 млн. лева, което е 85,4 % от обновените годишни планове. За съпоставяне разноските по КФП за същия интервал на 2020 година бяха в размер на 39 912,5 млн. лв.. Значителният растеж на разноските към ноември 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато през същия интервал има регистрирани по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който към ноември 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.
310 млн. лв. платени през виртуалния терминал на Национална агенция за приходите
Близо 310 млн. лв. са платени посредством виртуалния ПОС терминал на Националната организация за приходите през актуалната 2021 година, оповестяват...
Прочети повече
Разгледани по стопански детайли, най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени 1,4 милиарда лева за добавки към пенсиите на всички пенсионери (в размер на 50 лева за месеците от януари до септември и 120 лв. за месеците октомври и ноември). Наред с това, въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година. В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура: разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева, и други. Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други.

През последните месеци на годината разноските нарастват доста, като с изключение на обичайно по-високите разноски, свързани със зимния интервал, се финансират и главната част от спомагателните разноски за битка с пандемията, обществена поддръжка, отбрана от миграционен напън по границите, подкрепяне на бизнеса и други предпочитани ограничения за осъществяване до края на годината, които бяха утвърдени от Народното събрание в средата на месец септември с признатия Закон за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2021 година През последният месец на годината следва да се извърши и главната част от заплащанията по утвърдената от държавното управление Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа сила.

Нелихвените разноски за миналите единадесет месеца на годината са в размер на 45 007,1 млн. лева, което съставлява 88,2 % от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 41 895,0 млн. лв.. Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 3 071,2 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 40,9 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 586,0 млн. лева (89,2 % от плануваните за 2021 година).

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.11.2021 година от централния бюджет, възлиза на 1 547,4 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Размерът на фискалния запас към 30.11.2021 година е 12,8 милиарда лева, в това число 12,5 млрд. лв. депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,3 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР