На българския книжен пазар вече може да бъде намерено -

...
На българския книжен пазар вече може да бъде намерено -
Коментари Харесай

Списание „Подслон“ - място за разговор за психичното здраве чрез литература и изкуство

На българския хартиен пазар към този момент може да бъде открито - място за диалог за психологичното здраве посредством литературата и изкуството. Това е място за размисъл, шерване и себеизразяване.

Списанието е въодушевено от излизалото през XIX век издание „ Екселсиор “ - литературно списание на Кралската институция за душевноболни „ Джеймс Мъри “ в Шотландия. Представяйки писанията на пациенти в продължение на повече от двайсет години, списанието се бори с митовете за психологично заболяване и здраве и се стреми към по-реалистично показване на хората, считани за „ луди “, в обществото.

“Списанието е въодушевено от докторантския ми план. В моята дисертация, преглеждат списания и вестници, които са писани, редактирани, а от време на време и изцяло  печатани от психиатрични институции през XIX век във Англия и Америка, а по-късно в Испания и Франция, практиката се популяризира, само че моят фокус е върху англоезичните страни ”, споделя в ефира на Радио София Мила Даскалова , която дружно с Надежда Тричкова основава списанието.

По думите ѝ това се е употребило ненапълно като терапия, работата по писането, печатането и самото четене на литература по това време се смята з лечебно, тъй като оказва помощ на пациентите да се разсеят от неприятните си мисли.

Също по този начин тези издания играят доста значима роля и в живота в институциите, тъй като основават чувство за единодушие, за общественост. По това време, както и през днешния ден, хората с психологични болести, са били в страни от обществото, не са били доста добре разбрани.

Точно ролята на тези печатни издания върху хората впечатлява най-силно Мила Даскалова и от там идва концепцията за основаването на такова списание в България, където на хората с психологични проблеми не се обръща достатъмно внимание.    

Чуйте целия диалог на Лили Големинова и Ангелина Грозева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР