на България поиска авиобазата "Граф Игнатиево" да се преименува на

...
на България поиска авиобазата "Граф Игнатиево" да се преименува на
Коментари Харесай

Поискаха авиобаза Граф Игнатиево да се преименува на Димитър Списаревски

на България изиска авиобазата "Граф Игнатиево " да се преименува на името на героя на българската авиация Димитър Списаревски.

Неправителствената организация аргументира настояването си с претекста, че би трябвало "да укрепим националното си съзнание и себеуважение като нация ".

"С цел запазване на националната памет и горделивост на българския народ, и поощряване на високия военен дух на военнослужещите в редиците на българската войска, военните бази на територията на страната би трябвало да носят имената на героите на България.

Такъв народен воин е Димитър Списаревски, откроил се измежду най-ярките имена в историята на българската авиация ",. показват още от Атлантическия съвет.

Ето и цялата декларация на организацията , в която членуват хора като някогашният боен министър Велизар Шаламанов, доцент доктор Антоний Гълъбов, някогашният ръководител на Народното събрание доцент доктор Александър Йорданов, генерал-майор о.р. доктор Съби Събев и други

Живеем във времена на невиждани провокации, които слагат нови и по-високи условия пред системата за национална сигурност на България. В тези условия виновната национална политика за сигурност и защита на страната като част от Европейски Съюз и НАТО би трябвало на първо време да регистрира нуждата да укрепим националното си съзнание и себеуважение като нация. Поради тази причина ние от АСБ считаме, че, за запазване на националната памет и горделивост на българския народ, и поощряване на високия военен дух на военнослужещите в редиците на българската войска, военните бази на територията на страната би трябвало да носят имената на героите на България.

Такъв народен воин е Димитър Списаревски, откроил се измежду най-ярките имена в историята на българската авиация. При защитата на небето над столицата по време на бомбардировките през Втората международна война той влиза във въздушен пердах, смъква една от „ въздушните крепости” на съперника и се врязва в друга, като смъква и нея, жертвайки живота си, с цел да избави хиляди почтени жители. Неговата всеотдайност разнася славата на българската изтребителна авиация надалеч оттатък рамките на родината.

Считаме, че паметта за нашите герои и техният образец са нужни повече от всеки път на българското общество, и дълг на всеки от нас е безпристрастната историческа оценка и признателността към техния героизъм. Затова ние от АСБ настояваме Трета авиационна база, която обезпечава въздушния суверенитет на Република България, наричана „ Граф Игнатиево” по името на близкото обитаемо място, да получи името Трета авиационна база „ Димитър Списаревски”.

Нека с тази самодейност потвърдим, че България помни и уважава героичен починалите българи за свободата на родината. Призоваваме военно-патриотичните организации в страната да излязат с съответни оферти пред Министерството на защитата за публично назоваване на всички наши военни бази на имената на български герои и персони с принос към свободата, защитата и военното изкуство на България. Готови сме да ги подкрепим и да участваме в социална полемика по тази значима за патриотичния дух на нацията тематика.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР