На английски тези интересни жени със специфичен чар се наричат

...
На английски тези интересни жени със специфичен чар се наричат
Коментари Харесай

Историята на мъжките момичета в снимките на Мариане Бреслауер

На британски тези забавни дами със характерен сексапил се назовават Tomboys, а на български са просто " мъжки девойки ". Често се споделя по какъв начин са се появили през 60-те, в разгара на битката за пълноправие сред половете, с възникването на Хапчето, модата на панталоните, късите коси и женския смокинг на Ив Сен Лоран, само че историята е доста по-стара. Свободните дами със самочувствие, които носят комфортни ризи, необятни панталони, къси коси и все пак са красиви. Представете си дамата от фотографията през 20-те години на предишния век. Само допреди десетилетие или две корсетът е бил наложителна част от дамския тоалет. И не щеш ли след Първата международна война се появяват те – мъжките девойки, свободните дами със самочувствие, които носят комфортни ризи, необятни панталони, къси коси и все пак са красиви. Техните портрети са достигнали до нас с помощта на една позабравена фотографка на име Мариане Бреслауер.

Мариане се родила през 1909 година в фамилията на проф. Алфред Бреслауер и Доротея от фамозното семейство Лесинг. Родителите й имали и благоприятни условия, и предпочитание, тъй че щерка им получила чудесно обучение. След довеждане докрай на гимназията една галерия на фотографката Фрида Рийс насочва Мариане към фотографията. Тя се записва да учи в немската школа за дами фотографи, основана още през 1890 година Професионалният път на Мариане Бреслауер е къс, само че доста забавен. Тя учи в Париж при Ман Рей, пътува доста, в това число в Близкия Изток. Уменията й са както в портретната снимка на закрито, по този начин и в репортажни фотоси, които се печатат от най-известните вестници и списания по това време. Това й разрешава да напусне работа и да се устоя като фотограф на свободна процедура. Всичко това продължава едвам 10 години. В навечерието на войната еврейката Мариане има два избора – да работи под псевдоним и да се крие или да напусне Германия. Тя избира второто. В Цюрих Мариане се омъжва, стартира да се занимава с търговия с изкуство дружно със брачна половинка си, ражда две деца и вечно се отхвърля от фотографията. Умира през 2001 година на напреднала възраст, без в никакъв случай да снима още веднъж.

Портретите на девойки са най-известните работи на Мариане Бреслауер. Те са нейна запазена марка и до през днешния ден и през годините постоянно са били ентусиазъм в модата и фотографията. Освен че са изпреварили времето си с десетилетия, девойките на Мариане са стилни и очарователни – отлично увещание, че удобството в никакъв случай не може да се свързва с неналичието на усет.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР