На 95-годишна възраст почина бившият папа Бенедикт Шестнадесети, предадоха Ройтерс

...
На 95-годишна възраст почина бившият папа Бенедикт Шестнадесети, предадоха Ройтерс
Коментари Харесай

Почина папа Бенедикт XVI

На 95-годишна възраст умря някогашният папа Бенедикт Шестнадесети, предадоха Ройтерс и ДПА.

Бенедикт Шестнадесети беше " исполин на вярата и разсъдъка " и " огромен човек, който историята няма да не помни ", съобщи през днешния ден италианската министър-председателка Джорджа Мелони, представена от Франс прес.

" Като " немски " папа Бенедикт Шестнадесети беше за мнозина, и освен в тази страна, специфичен църковен лидер ", съобщи немският канцлер Олаф Шолц в профила си в Туитър и го назова " борбена персона " и " образован богослов ".

Папа Бенедикт XVI е роден на 16 април 1927 година в Германия със светското име е Йозеф Ратцингер.

Той постъпва в семинарията на 12-годишна възраст, а дванайсет години по-късно е ръкоположен за духовник. Завършва теология в Мюнхен, през 1977г папа Павел VI го прави кардинал, а през 2005-а е определен за папа.

Почти осем години по-късно, той разгласи оставката си от понтификата. В понеделник - 2 януари, тялото на почетния папа Бенедикт XVI ще бъде изложено за поклонение в базиликата " Св. Петър " в Рим.

Папа Франциск ще управлява заупокойната работа за Бенедикт XVI на 5 януари на площад " Свети Петър " във Ватикана. Тя ще стартира в 09:30 ч. локално време, заяви през днешния ден шефът на пресслужбата на Светия трон, откакто някогашният папа умря на 95-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес.

Френският президент Еманюел Макрон уважи паметта на " Негово Светейшество Бенедикт Шестнадесети, който работи с душа и разум за един по-братски свят ".

Според английския министър председател Риши Сунак визитата на папата през 2010 година в Обединеното кралство е била исторически миг както за католиците, по този начин и за тези, които не изповядват католицизма.

Полският президент Анджей Дуда го назова " непосредствен помощник на Свети Йоан Павел Втори ", имайки поради родения в Полша папа, който бе глава на Римокатолическата черква от 1978 до 2005 година

Архиепископът на Кентърбъри, нравствен лидер на Англиканската черква, съобщи, че почетният папа Бенедикт Шестнадесети е бил " един от най-великите богослови на своето време ".

Руският патриарх Кирил го назова " бранител на обичайните полезности ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР