На 94 години почина Сидни Поатие, първият чернокож, спечелил Оскар

...
На 94 години почина Сидни Поатие, първият чернокож, спечелил Оскар
Коментари Харесай

Почина Сидни Поатие, първият чернокож носител на Оскар

На 94 години умря Сидни Поатие, първият негър, спечелил " Оскар " за най-хубав артист за ролята си във кино лентата " Лилиите на полето " през 1963 г, заяви Би Би Си.

В лентата той играе занаятчия, който оказва помощ на група немскоговорящи монахини да построят параклис.

През 1967 година излизат 3 негови кино лентата, които се трансформират в класика на американското кино – „ На учителя с обич ”, „ Среднощна горещина ” и „ Познай кой ще пристигна на вечеря ”. С тях става кинозвезда от международен мащаб.

С кариерата си, Сидни Поатие стана ентусиазъм на придвижването за цивилен права и сътвори голям брой филми във време, когато в Съединени американски щати има сегрегация.

От 1974 година е рицар-командор на Ордена на Британската империя. Това му дава правото да носи почетната купа сър.

През 2009 година Поатие е награден с най-високото гражданско отличие на Съединени американски щати - президентския орден на свободата. Награден е от тогавашния държавен глава Барак Обама.

През 2016 година получава премията BAFTA за изключителни достижения в киното.

Той беше артист модернист и почитан хуманист, въодушевил цяло потомство по време на придвижването за цивилен права. От 1997 до 2007 година Поатие е дипломат на Бахамските острови в Япония.

Неговата житейска история е невероятна. Цялото му семейство живее на Бахамите, тогава към момента английска колония, само че той се ражда прибързано в Маями, по време на посещение, с което автоматизирано получава американско поданство.

Сидни Поатие израства на Бахамите, само че се връща в Маями на 15 години, с цел да стане артист. 

Освен " Оскар ", той е спечелил на практика всяко допустимо отличие в шоубизнеса: „ Грами “, „ Златен глобус “, както и редица награди за креативен достижения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР