На 92-годишна възраст е починал бившият заместник-външен министър и дългогодишен

...
На 92-годишна възраст е починал бившият заместник-външен министър и дългогодишен
Коментари Харесай

На 92-годишна възраст почина известният български дипломат Иван Гарвалов

На 92-годишна възраст е умрял някогашният заместник-външен министър и дълготраен български посланик в системата на Организация на обединените нации Иван Гарвалов , оповестиха негови родственици.

Поклонението ще се организира в идния вторник в църквата „ Св. София “ от 12:30 часа. 

Иван Гарвалов е роден на 17 ноември 1930 година Завършил е британска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Заемал е дипломатически постове в Индия, Мианмар, Индонезия, Египет. Най-дълго време обаче Иван Гарвалов работи като представител на България в системата на Организация на обединените нации. Бил е ръководител на Третия и на Четвъртия комитет на Общото заседание на Организация на обединените нации, Комисията на Организация на обединените нации по правата на индивида, Социалния комитет на ИКОСОС. Иван Гарвалов съставлява България в Съвета за сигурност по време на мандата на страната ни като променлив член на Съвета в интервала 1986-1987 година

Бил е първи заместник-министър на външните работи на Република България през 1991 година

Автор е на десетки книги и изявления, измежду които издания, отдадени на правата на индивида и интернационалните документи на Организация на обединените нации за отбраната им, “Деколонизацията: най-големия триумф на Организация на обединените нации ”, “Приемането на България в Организация на обединените нации ”, мемоарните “ООН – средище на вероятните задачи ” и „ Отношенията сред България и Турция в Организация на обединените нации и ОССЕ в интервала 1984 – 1989 година през погледа на един български посланик “.

Посланик Иван Гарвалов беше дълготраен ръководител на Дружество за Организация на обединените нации в България и негов представител в Международната федерация на Дружествата за Организация на обединените нации (World Federation of UN Associassion, WFUNA).

Ще запомним Иван Гарвалов като неоспорим престиж по въпросите на Организация на обединените нации, един от стълбовете на Дружеството за Организация на обединените нации в България, човек, който се отнасяше топло с всички и с готовност споделяше богатия си опит с по-младите генерации дипломати, учени, общественици, студенти и ни насърчаваше в нашите търсения.

От името на Управителния съвет и всички членове на Дружежеството за Организация на обединените нации в България сервира най-искрени съболезнования на фамилията и околните му!

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР