На 91-годишна възраст почина бившият съветски президент Михаил Горбачов, съобщава

...
На 91-годишна възраст почина бившият съветски президент Михаил Горбачов, съобщава
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 91-годишна възраст умря някогашният руски президент Михаил Горбачов, оповестява съветската организация РИА " Новости ".

Новината удостовери и Централната клинична болница (ЦКБ), представени от ТАСС.

Горбачов е умрял нощес (30 август) след дълготрайно боледуване, оповестяват от московската болница, където е бил настанен за лекуване.

Той беше пръв и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното отдръпване на Комунистическа партия на Съветския съюз от властта и раздробяване на Съветския съюз. Носител е на Нобелова премия за мир 1990 година

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той означи, че счита престройката за основното дело на живота си.

Михаил Горбачов управлява Съюз на съветските социалистически републики от 1985 до 1991 година По време на неговото ръководство пада Желязната завеса и стартира перестройката на комунистическите страни. Горбачов става първият и единствен президент на Съветския съюз до разпадането му през 1991 година

По време на неговото ръководство Съюз на съветските социалистически републики се изтегля от Афганистан, развихря се рецесията в АЕЦ “Чернобил ”. Политиката му на “гласност ” стартира да разрешава независимост на пресата и независимост на изложение, а перестройката - децентрализиране на стопанската система. Ангажира се в серия договаряния с американския президент Роналд Рейгън за ограничение на стратегическите нуклеарни оръжия.

Външната политика на Горбачов е ориентирана най-вече към възстановяване на връзките със Запада. Той открива близки връзки с Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Роналд Рейгън. През февруари 1988 Горбачов отдръпва руските войски от Афганистан, а войната публично завършва на 15 февруари 1989.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР