На 900 млн. долара или близо 1.5 милиарда лева е

...
На 900 млн. долара или близо 1.5 милиарда лева е
Коментари Харесай

Българската Dynamo Software оценена на 1.5 милиарда лева

На 900 млн. $ или близо 1.5 милиарда лв. е оценена основаната от българи Dynamo Software. Признанието идва откакто международният колос в ръководството на активи Blackstone Growth (BXG) се причислява към устрема на Francisco Partners за интензивен напредък на учредената в България Dynamo Software. Стратегическата инвестицията ще бъде осъществена посредством фонда за напредък на Blackstone, който през март 2021 година доближи таван от 4,5 милиарда $. Към края на 2020 година, цената на ръководените от американския фонд активи надвишава 684 милиарда $.

Сделката е естествено продължение на сполучливата инвестиция от софтуерно насочения Francisco Partners Agility LP фонд през 2017 година, с помощта на която финансовите резултати на Dynamo се покачват близо 4 пъти за последните 4 години. Сделката е безспорен казус и триумф освен за Dynamo Software, само че за цялата промишленост в България. От компанията, която дава цялостни cloud основани решения за ръководство и отчитане на вложения, потвърдиха че ще употребяват средствата за развиване и надграждане на продуктовата си гама, за нахлуване на нови пазари, както и за разширение на talent hub-a в българския офис. Развиването на чиновниците, както и непрестанните благоприятни условия за израстване, ще продължат да бъдат измежду главните цели на компанията.

Пътят на Dynamo Software стартира в София през 1998 година, когато Красен Драганов и Дилян Павлов основават компанията под името Netage Solutions. Първоначалната им концепция е да оферират дизайн на уеб сайтове. „ След като поработихме 1-2 години по уеб дизайни, видяхме че това несъмнено не е бизнес, с който можем да достигнем мащабите, които целяхме. Затова и трябваше да се преориентираме бързо към друга ниша. Заложихме на софтуерни услуги с огромна добавена стойност за клиента и по този начин стартира всичко. “, спомня си с усмивка Красен Драганов. Така през 2000 година Dynamo Software стъпва решително на американския пазар и основава офис в Бостън. Следва разширение на бизнеса в Лондон, Сингапур и Хонконг. Развитието на Dynamo не остава неусетно и през 2017 година един от най-активните и дългогодишни международни вложители в софтуерната промишленост, Francisco Partners, влага в Dynamo Software. При затваряне на договорката Питър Христодуло, сътрудник във Francisco Partners, споделя че артикули като Dynamo „ ще трансформират пазара на софтуери за ръководство на вложения “. Оказва се прав. Виждайки капацитета на компанията, стартирала от дребен офис в кв. „ Гео Милев “, София, този септември, след близо 6 месеца договаряния, безаналоговата за родния софтуерен бранш договорка с Blackstone Growth (BXG) е реалност.

Оценката от 900 млн. $ е на път да трансформира Dynamo в първата българска компания „ Еднорог “ – фирмите, наричани „ Еднорози “, са частни компании, които биват оценени на 1 милиарда $ или повече. По данни на Business Insider, в международен мащаб фирмите „ Еднорози “ са близо 900, като измежду тях са Uber, Airbnb, SpaceX и други „ Финансови колоси като Blackstone имат извънредно съществени и с небосвод прогнози за развиването на вложенията си. Мога да кажа, че за нас няма да е изненада, в случай че до няколко години застанем паралелно до мултибрандовете от формалния „ Unicorn List “ на Fortune и българска софтуерна компания прескочи бариерата от 1 милиарда $. “, показа създателят на Dynamo Software Красен Драганов.

На въпроса какъв екип стои зад създаването на артикули с такава добавена стойност, Красен Драганов не скрива гордостта си отговаряйки бързо „ най-вече български. “ Ръстът, който бележи компанията през последните 4 години, не предстои на паралел при добавената капиталова стойност с световни водачи от ранга на Microsoft и Tesla – при възможна инвестиция от 100 000 $, възвращаемостта при NASDAQ би била 233 000 $, при Microsoft - 397 000 $, а при Tesla - 1 млн. $. Възвращаемостта при Dynamo Software би била 1.5 млн. $, което е с половин милион повече от тази на Tesla.

Българският офис на Dynamo Software наброява 120 души, които създават най-сложните и новаторски финансови решения в света. „ Успехът, който постигнахме с тази договорка е изцяло споделен. Повече от 50% от чиновниците ни имат акции в компанията, което прави триумфите на Dynamo, триумф и за чиновниците ни. За нас работят едни от най-големите мозъци в софтуерния и финансовия бранш в света. Екипът ни е „ бутиков “, тъй като се стремим да се обкръжаваме с хора, чиито познания и светоглед могат да донесат същинска смяна в международната софтуерна и финансова гражданска война. Нашите чиновници са в основата на достиженията ни. Силно имам вяра, че единствено когато гледаме в дружно в една посока, триумфите ни могат да бъдат споделени. “, добави още Красен Драганов.

За Dynamo Software:

Dynamo Software е учредена през 1998 година като Netage Solutions. Компанията дава изцяло решение за ръководство и отчитане на вложенията под формата на програмен продукт. Той се употребява от мениджъри на фондове, фондации, пенсионни фондове, фондове за дялово присъединяване и фондове за рисков капитал, капиталови медиатори на недвижими парцели, хедж фондове, фондове на водещи брокери и фамилни офиси. Платформата Dynamo™ усъвършенства продуктивността и портфолиото на клиентите си, които се занимават с набиране на средства, дялове, изследвания и връзки с вложители. Клиентите на Dynamo са над 1 000 и ръководят активи на стойност от над 5 милиарда $. Имат офиси в България, Лондон, Съединени американски щати, Сингапур и Хонконг.

За Francisco Partners:

Francisco Partners е водеща международна компания за частни финансови вложения, профилирана в вложения в софтуерния бизнес. От нейното учредяване, преди повече от 20 години, Francisco Partners е набрала над 25 милиарда $ и е вложила в съвсем 300 софтуерни компании, правейки я един от най-активните и дългогодишни вложители в софтуерната промишленост. Фирмата употребява своите знания и опит, с цел да влага в компании и да им помогне да развият цялостния си капацитет.

За Blackstone:

Blackstone е най-големият различен управител на активи в света. Основната му цел е да генерира позитивно икономическо влияние, добавена и дълготрайна стойност за своите вложители, фирмите, в които влага, както и в общностите, в които работи. Постига го работейки с изключителни хора и еластичен капитал, с цел да оказва помощ на фирмите да позволяват бизнес проблемите си. Активите, които ръководи са в размер на 684 милиарда щатски $, като включват капиталови средства, фокусирани върху частния капитал, недвижимите парцели, обществения дълг и личния капитал, науката, капитала за напредък, опортюнистичните, неинвестиционните заеми, действителните активи и вторичните фондове, всички на световно равнище.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР