На 9 декември Българската православна църква чества зачатието на Света

...
На 9 декември Българската православна църква чества зачатието на Света
Коментари Харесай

Красиви имена празнуват имен ден днес

На 9 декември Българската православна черква празнува зачатието на Света Анна - майка на Дева Мария. Тя е настойничка на женското начало, на брака, фамилията и майчинството. Закрилница е на девойките, бременните и вдовиците. Почита се от дамите, които този ден не работят, с цел да не се разболяват децата им и не боядисват, тъй като съгласно поверието от този ден стартират родилните страдания на божията майка. Този празник е прочут още като Зимна Св. Ана, Анино зачатие, Аньовден, Анино встъпление, Света Ана Каталина.

Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят стартира да пораства (колкото просено зърно или колкото скок на тригодишен елен). Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс. Вечерта преди празника моми гадаят по какъв начин ще се оженят, като засяват алегорично зърна в гърне, цялостно с вода. Във водата поставят клончета от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна женитба.

Народът уважава този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства.

Днес имен ден имат Анна, Ана, Ани, Анка, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Яна.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР