На 87-годишна възраст почина най-възрастният от 9-те съдии във Върховния

...
На 87-годишна възраст почина най-възрастният от 9-те съдии във Върховния
Коментари Харесай

Почина съдия от Върховния съд на САЩ, върл противник на Тръмп

На 87-годишна възраст умря най-възрастният от 9-те съдии във Върховния съд на Съединени американски щати - Рут Гинзбург. Тя бе един от малцината либерали в най-висшата американска правосъдна инстанция. Известна бе и като радетелка на правата на дамите и безжалостен съперник на президента Доналд Тръмп.
Кончината й дава късмет на Тръмп, да разшири консервативното болшинство в този основен орган на американското правораздаване с трето за своя мандат предопределение. Той към този момент назначи там на пожизнени постове двама консерватори, внезапно накланяйки салдото на силите във Върховния съд в консервативна посока.
Гинзбург е умряла в дома си във Вашингтон, заобиколена от членовете на своето семейство, след дълготрайно боледуване от метастатичен рак на панкреаса, се споделя в известието на Върховния съд.
Гинзбург бе член на най-висшата правосъдна инстанция на Съединени американски щати от 1993 година и бе икона за американските либерали. "Нашата страна загуби правист от исторически мащаб. Ние във Върховния съд загубихме безценен сътрудник. Днес скърбим, само че сме уверени, че бъдещите генерации ще запомнят Рут Гинзбург такава, каквато я познавахме ние - неотклонен и съдбоносен герой за правораздаване ", сподели ръководителят на съда Джон Робъртс в изказване във връзка кончината й.
Гинзбург е израснала в работническо семейство в нюйоркския квартал Бруклин, с цел да се издигне до пиедестала на един от най-авторитетните адвокати в Съединени американски щати. Гласът й бе решителен при основни решения на Върховния съд, гарантиращи равни права за дамите, разширение на правата на ЛГБТ-общността и запазването на правото на аборт.
Деветчленният Върховен съд с пожизнени назначения играе голяма роля при образуването на политиките на Съединени американски щати по горещи въпроси, като абортите, правата на хората с нетрадиционна половост, притежанието на огнестрелни оръжия, религиозните свободи, смъртните присъди и президентските компетенции.
Очаква се яростна борба в Сената към възможната номинация от Тръмп на заместител на Гинзбург. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър съобщи през днешния ден, че "американският народ би трябвало да има право на глас при определянето на бъдещия арбитър във Върховния съд " и настоя номинацията да бъде оставена на новия президент, който ще бъде определен на 3 ноември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР