На 84 години почина Мадлин Олбрайт - първата жена държавен

...
На 84 години почина Мадлин Олбрайт - първата жена държавен
Коментари Харесай

Почина първата жена държавен секретар на САЩ

На 84 години умря Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на Съединени американски щати, оповестиха от фамилията си.

Олбрайт е родена в чешката столица Прага през 1937г.

Олбрайт, с рождено име Мария Яна Корбелова, бе американски посланик и политик от Демократическата партия. Тя бе държавен секретар на Съединени американски щати при президента Бил Клинтън от 1997 година до 2001 година в интервала на настояването на Импийчмънт против Клинтън поради аферата с Моника Люински и по време на Югославската война.

Олбрайт бе мощно подложена на критика от съперниците си поради твърдата ѝ поддръжка на глобите против държавното управление на Ирак.

Мадлин Олбрайт бе номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 година за държавен секретар на Съединени американски щати. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на Съединени американски щати. Преди това Олбрайт заемаше длъжностите непрекъснат представител на Съединени американски щати към Организация на обединените нации, член на кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния съвет за сигурност, президент на неправителствената организация.

Последното обществено събитие, на което Олбрайт се появи беше през 2019-а година, когато дружно с Бил Клинтън участваха по време на тържествата в косовската столица Прищина във връзка 20 години от влизането на НАТО в Косово.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР