На 83 годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната

...
На 83 годишна възраст почина известният актьор Вели Чаушев. Тъжната
Коментари Харесай

Почина актьорът Вели Чаушев

На 83 годишна възраст умря известният артист Вели Чаушев. Тъжната новина оповестиха от Сатиричния спектакъл на страницата си във Facebook. Актьорът Вели Чаушев е роден на 11 септември 1934 година в Златоград. Завършва педагогическо учебно заведение и една година учителства.

При инцидентна среща Апостол Карамитев му предлага да кандидатства във ВИТИЗ и без нито един урок родопчанинът се озовава измежду бъдещите звезди в театралната колегия.

След разпределението в Хасковския спектакъл скача напряко в Сатиричния спектакъл, където има блестящо наличие – Младия от пиесата на Валери Петров "Когато розите танцуват”, Петров от „ Островът” на Борис Априлов, Фенерджията от „ Мистерия Буф” на Маяковски, Ковчегофобът от „ Седмо, кради по-малко” на Дарио Фо и други


Актьорът е измежду доайените на Сатирата, където играе от 1961 година В последните години нашумяха моноспектаклите му по стихове на Валери Петров "Разтворен прозорец " и „ Сърцето е заложна къща “, напомня уеб сайтът glasove.com.

През годините Чаушев има функции в голям брой филми и телевизионни постановки. Наред с това, постоянно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като създател на детски книги - „ Сламчови работи “ и „ Ще се забележим тази вечер “.

"Още един от Големите артисти на Сатиричния спектакъл си отиде от този свят. Актьор на словото - освен от сцената, само че и създател - занаятчия на думите в книгите - поклонение към театъра и към хората на театъра... Човек на вица, актьор, пламнал в театъра и за театъра... Вели, ще ни липсваш с усмивката си, със съпричастността си към ориста на Сатиричния спектакъл... Вели, имаме вяра, че в този момент си на оня свят, с цел да превръщаш в прелестно слово историята на театъра, за който даде целия си живот... Обичаме те! ", приключват сътрудниците му от театъра.

Мир на праха му!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР