На 8 септември 2022 г. светът заглъхна за минути от

...
На 8 септември 2022 г. светът заглъхна за минути от
Коментари Харесай

Една година от смъртта на Елизабет Втора - какво се промени

На 8 септември 2022 година светът заглъхна за минути от новината за гибелта на кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият английски монарх и вторият най-дълго управлявал в международната история. Жената с безконечната усмивка, която всеки може да припознае като своя баба. Жената с твърда ръка и мека дипломация, пред която се кланяха крале, принцове, президенти, министър председатели и всички най-силни на деня в продължение на седем десетилетия. Жена като някоя друга.

Жена, само че и смъртна като всички нас. И когато пристигна и нейният ред да се сбогува с най-близките си и да затвори добродушно очи вечно в обичаното си имение Балморал, никой не можа да скрие сълзите си. Хиляди се редиха на опашки с дни, с цел да й отдадат респект. А за сина й принц Чарлз този най-тъжен ден се трансформира и в деня, който постави завършек на най-дългото му очакване - за престола.

И когато " Да живее кралицата " бе сменено " С да живее кралят " в английския химн, стартира една нова епоха за монархията. Крал Чарлз сигурно е най-подготвеният за трона монарх, който в последните години изпълняваше съществена част от отговорностите на починалата си майка. Но в този момент към този момент короната със скъпоценни камъни и доста отговорности тежеше на главата му и беше време да се потвърди като заслужен, изключително на тези, които желаеха да се откаже от трона в името на своя по-голям наследник Уилям.
 Снимка 617411
Източник: GettyImages

Започнаха промени - изцяло предстоящи, само че в никакъв случаи съществени. Свиване на разноски, орязване на списъка с кралски парцели и работещи членове на кралското семейство. За да може данъкоплатците да го сметнат за рационален. Коронацията на 6 май обаче се оказа следващото разсипничество на двореца и дребна, черна точка в актива на крал Чарлз.

Последваха десетки пътувания, официални срещи, тържествени церемонии. Кралят и кралицата постоянно дружно, постоянно усмихнати, естествени и покрай народа. Линия, прокарана от по-младите в кралското семейство, която Чарлз и Камила също припознаха като своя. А за принц Уилям и Кейт Мидълтън тези 12 месеца се оказаха не по-малко значими и сложиха основите на тяхното бъдеще през идващите десетилетия.
 Снимка 610262
Източник: GettyImages

Принцът и принцесата на Уелс са по-ангажирани от всеки път. Мидълтън показа кампанията Shaping Us, фокусирана върху ранното развиване на деца под 5-годишна възраст, до момента в който принц Уилям се концентрира върху нов план за бездомни - Homewards. Той направи и няколко знакови пътувания зад граница, а скоро ще усили и известността на своята екологична премия Earthshot с посещаване в Ню Йорк. Защото един предстоящ крал постоянно се нуждае от мощна интернационална поддръжка.

Междувременно децата на Уилям и Кейт са все по-често са в центъра на вниманието и това е разумна крачка и от тяхната подготовка за бъдещата им основна роля в английската монархия.

А като приказваме за деца, Хари - по-малкият наследник на крал Чарлз, продължава да бъде все по този начин непряк наблюдаващ на новата епоха в кралския двор и няма изгледи това да се промени. И можем единствено да допускаме каква би била неговата задача в този развой на смяна, в случай че не бе избрал любовта пред дълга.

Никой не може да каже и какъв брой дълго крал Чарлз ще е отпред на монархията, само че едно е несъмнено - той ще направи всичко по силите си да остави своя отпечатък в историята, заставайки зад идеите, които постоянно е подкрепял. Ще граби с цялостни шепи от опциите да промени своя отрицателен в очите на някои имидж и няма да стопира да ни демонстрира какъв брой прелестна е неговата брачна половинка. А през това време ще дава поле за развиване на бъдещите крал и кралица, с цел да бъде спокоен един ден, че оставя монархията в сигурни ръце.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР