На 79-годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов -

...
На 79-годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов -
Коментари Харесай

Почина Любомир Коларов

На 79-годишна възраст, след дълготрайно боледуване, умря Любомир Коларов - български публицист и държавник, основен редактор в Българска национална телевизия. Депутат в 37-ото Народно заседание, ръководител и на Комитета по пощи и далекосъобщения.


Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 година в Бургас. Завършва компетентност " Телевизионна и радио публицистика " в Московския държавен университет " М. В. Ломоносов ".

От 1968 година работи като кореспондент, редактор и коментатор на Българската телевизия, а от 1971 до 1977 година е бил неин сътрудник в Москва. Бил е зам. основен редактор на Главна редакция " Информация ", а през 1982 до 1991 година - основен редактор на Редакция " Светът в деяние " в Българска национална телевизия. През 1991–1994 година работи като основен редактор на ежедневника " Вечерни вести " - Българска национална телевизия. Създател е на телевизия БСТВ.

За своята дълголетна професионална активност Любомир Коларов е оставил във фонда на Българска национална телевизия над 100 документално-публицистични кино лентата и авторски излъчвания. В " Златния фонд " на Българска национална телевизия са интервютата му с президенти, министър-председатели, ръководители на националноосвободителни придвижвания, интернационалните коментатори и известни международни персони.

Бил e член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия.

Председател е на фондация " Героите на България ", построила през 2008 година паметника на българските опълченци 1877-1878 година по случай 130-ата годишнина от техния героизъм, а в чест на 135 години от Освобождението издигнала монумент на освободителя на София военачалник Гурко. Любомир Коларов е и ръководител на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия " Ал. Невски ", по чиято самодейност през 2007 година до Руската черква в София е повдигнат монумент на Алексей Сергеевич Пушкин във връзка със 170-годишнината от гибелта на световноизвестния класик.

Поклон пред паметта му!

Агенция БГНЕС изрича състрадание на неговите близки! /БГНЕС и Българска национална телевизия

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР