На 75-годишна възраст почина видният български учен и общественик академик

...
На 75-годишна възраст почина видният български учен и общественик академик
Коментари Харесай

Почина бившият шеф на БАН акад. Стефан Воденичаров

На 75-годишна възраст умря видният български академик и държавник учен Стефан Воденичаров. Той е някогашен ръководител на Българската академия на науките (БАН) в интервала 2012 – 2016 година

Стефан Борисов Воденичаров е роден на 1 септември 1944 година Бил е зам.-директор и началник научна секция " Технологии и системи за отбрана " в Института по металознание, уреди и технологии " Акад. Ангел Балевски " с Център по хидро- и аеродинамика (ИМСТЦХ) към Българска академия на науките.

През 2008 година е определен за ръководител на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става ръководител на Българска академия на науките с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г. Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за създаване на АЕЦ, който събира подписите, показани в Народно събрание, за осъществяване на референдума на 27 януари 2013 година

След като на 28 януари 2013 година Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е препоръчан за министър. Доктор, доцент, професор, учен – той оставя трайна среда в българската просвета и политика. 

Акад. Воденичаров е награждаван неведнъж в редица области, а и за разнообразни достижения. Има медал " Стара планина " – най-високото държавно отличие у нас. 

Поклонението ще се състои на 11 юни от 11:00 часа в Големия салон на Българска академия на науките.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР