На 7 октомври 1952 г. в тогавашен Ленинград (днешен Санкт

...
На 7 октомври 1952 г. в тогавашен Ленинград (днешен Санкт
Коментари Харесай

ЧРД, Путин!

На 7 октомври 1952 година в тогавашен Ленинград (днешен Санкт Петербург) се ражда Владимир Путин.

Той ръководи най-голямата страна в света, а от няколко години насам държи в напрежение цяла Европа. Макар да е отпред на Русия към този момент 17 години, този човек си остава мистерия. Кой в действителност е Путин?

Путин е мистериозен от самото си рождение - никой не си спомня детските му години, никой не може да каже сигурно по кое време и къде тъкмо е роден. Според формалната информация Владимир Путин е роден през октомври 1952 година в тогавашния Ленинград. Това разяснява „ Дойче веле “.



Но има и източници, които настояват, че Путин е роден на територията на днешна Грузия, а когато е бил на девет години, е бил даден за осиновяване. Доказателства в поддръжка на тази версия няма, само че фактът, че даже биографите на Путин не съумяват да намерят някого, който да си спомня за него като дете, разпалва още повече съмненията и спекулациите.



И в действителност: в случай че си създадем труда да изчетем всичко изписано и да изслушаме всичко изговорено за Путин, пред нас ще изникне една извънредно спорна персона. Потвърждава го и книгата на руско-американската журналистка Маша Гесен, за която "Нойе Цюрхер Цайтунг " написа, че е може би най-задълбочената биография на Путин. На 350 страници Гесен рисува картината на едно "алчно страшилище, което не може да устои на изкушението да заграбва ", показва швейцарското издание.



Човек без лице

Маша Гесен разказва Путин като човек без лице. В смисъл, че пътят, отвел го до върха, е цялостен с сектори, които до ден-днешен си остават на мрачно. Например времето, в което Путин е сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Или пък годините, в които населява другите етажи на държавната администрация, заемайки длъжности с малко отговорности, само че с голямо въздействие. Когато през 1999 година тогавашният президент Борис Елцин го назначава на премиерския пост, Путин е де факто изцяло чужд на руснаците. Този човек изниква като че ли от нищото, което несъмнено си има и преимущества. Така си мисли в тези години олигархът Борис Березовски, който по това време е ангажиран с поръчението да откри комфортен правоприемник на Елцин. С тази задача го натоварва самият Елцин, който е наясно, че руснаците са извънредно разочаровани както от него, по този начин и от метода, по който се реализира политическата смяна. От боязън, че Русия ще се снабди с ново управление, което ще се опита да натрупа точки, изтъквайки неговите провали, Елцин взема решение да разпореди на Березовски задачата да му откри подобен правоприемник, който няма да му търси сметка за неуспехите. Березовски предлага Путин, Елцин го утвърждава и го издига непосредствено на премиерския пост. Няколко месеца по-късно Елцин се отдръпва предварително, а отпред на страната застава точно Путин. Точно по проект.



Березовски, който с времето се трансформира в един от най-отявлените критици на тогавашното си протеже, беше споделил за Путин, че е станал президент по случайност. Подобно изявление прави и някогашният сталинист Александър Проханов, съгласно който Березовски е желал да употребява Путин като марионетка. "Путин обаче не беше този, за който го смятаха ", споделя Проханов през 2013-та в изявление за списание "Шпигел ".



И фактически: Путин не е индивидът, траял едвам почналия развой на демократизация, а индивидът, спрял измененията. Само за една година той съумява да се разправи с всички неуместни медийни магнати и открива държавен надзор върху три федерални малките екрани. А преди изборите за президент през 2004 година прави нужното, с цел да понижи фрапантно възможностите на своите евентуални съперници.

Той ли е кукловодът?

Мнозина несъмнено се питат за какво е значимо да знаем по какъв начин преди съвсем цяла безкрайност Путин идва на власт. Важно е, тъй като този интервал от живота му демонстрира кой в действителност е той. И какъв брой добре умее да заблуждава хората. Един образец: Путин не стопира да се изявява като герой против злото, наречено корупция. В същото време обаче не е ясно по какъв начин тъкмо е натрупал голямото си благосъстояние, за което някои наблюдаващи настояват, че възлиза на сумата сред 40 и 60 милиарда $.

Кризата в Украйна повдига още малко завесата. Въпрос на време е да разберем какъв тъкмо е Путин: империалист и родолюбец, който мечтае да върне на Русия мощта от времето на Съветския съюз? Или по-скоро човек, който е безумно влюбен във властта? По всяка възможност той е от всичко по малко и тъкмо това го трансформира в оня умел пълководец, който все съумява да излезе от борбите като победител, въпреки и постоянно това да се дължи най-много на слабостта на неговите съперници, разяснява "Нойе Цюрхер Цайтунг ".



"Нойе Оснабрюкер Цайтунг " отива още по-далеч и съпоставя Путин с кукловод, който чудесно знае по кое време кое въженце да дръпне. Кризата към Украйна може да се преглежда като един тип световно театрално зрелище, в което фигурите се движат съгласно проектите и желанията на съветския президент. Путин е калкулирал всичко, в това число възмущението на Запада, и знае добре, че Европейски Съюз и Съединени американски щати ще имат разнообразни визии по отношение на метода по отношение на Русия. Споровете им по този въпрос ще ги отслабят и дискредитират, а от това ще завоюва самият той ", разяснява изданието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР