На 7 ноември честваме паметта на преподобния свети Лазар Галисийски. Преподобният

...
На 7 ноември честваме паметта на преподобния свети Лазар Галисийски.
Преподобният
Коментари Харесай

Днес честваме необикновен светец чудотворец. Построил храм, получил дарба на лечител

На 7 ноември честваме паметта на преподобния свети Лазар Галисийски.

Преподобният Лазар от детството си се отличавал с деликатност, благост, съчувствие и обич към бедните. Впоследствие той станал огромен подвижник. След като подхванал пътешестване, с цел да се поклони на Йерусалимската реликва, той прекарал 10 години в манастира на Свети Сава в Палестина. След това е възведен в ранг духовник от Йерусалимския патриарх.

Получил признание по време на подвижничеството си в безлюдната пустиня, монахът се завърнал в родината си, където се заселил в необитаемата галисийска планина. Тук той построил храма на Възкресение Христово, а в храма издигнал дирек, на който почнал да води аскетичен метод на живот.

Все повече нараствайки духовно и побеждавайки прегрешението, духовник Лазар се удостоил от Господа с дара на чудотворството и дара на ясновидството. Около него почнали да се събират благочестиви хора.

След като получил признание за идната си гибел, монахът съобщил на братята си монаси за това, само че посредством молитвата на всички Господ удължил земния живот на свети Лазар с още 15 години.

Монах Лазар умрял на 72-годишна възраст през 1053 година Братята погребали тялото на светеца в стълба, върху който се трудил приживе. Монахът е прочут с доста посмъртни чудеса. С неговите почтени мощи се случили доста изцеления.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР