На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото професионално предаване

...
На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото професионално предаване
Коментари Харесай

На 7 ноември 1959 г.: Осъществено е първото професионално предаване на Българската телевизия

На 7 ноември 1959 година е осъществено първото професионално предаване на Българската телевизия - лъчение на манифестацията по случай годишнина от Великата октомврийска гражданска война от площад " 9 септември " (днес " Александър Батенберг " ). Манифестацията е снимана от три камери, ситуирани на балкона на Националната художествена изложба, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците " Васил Левски " и " Цар Освободител ". Прякото лъчение се реализира от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева.

Работата по основаване и лъчение на български телевизионни излъчвания стартира през 1951 година по самодейност на Катедрата по физика при Машинно-електротехническия институт в София под управлението на проф. Саздо Иванов.  Към института се основава пробен ефирен център, който през 1952 година реализира лабораторно телевизионно предаване по кабел, а от навечерието на 1 май 1954 година стартират постоянни телевизионни излъчвания. На 7 ноември 1959 година е и дебютът на осведомителната графа " Новини ", която от 20 юли 1960 година прераства в централната осведомителна емисия " По света и у нас ".

Официалното разкриване на Българската телевизия е на 26 декември 1959 година В първия си програмен ден Българската телевизия излъчва директно церемонията по награждаване на участниците в построяването на телевизионната кула в София, празничен концерт и живописен филм.

В бюлетина " Вътрешна информация " на Българска телеграфна агенция четем:

Софийската телевизионна станция стартира свои културни излъчвания

София, 7 ноември 1959 година Днес започнаха първите излъчвания на Софийската телевизионна станция. През деня доста столичани гледаха на екраните на телевизионните си приемници манифестацията на софийските трудещи се по случай 42-ата годишнина на Великата октомврийска социалистическа гражданска война, а вечерта- първата пробна студийна телевизионна стратегия.

Вълните с облиците и звука идват от към Парка на свободата, където високо в синевата извисява снага една от най-внушителните постройки в столицата - радиорелейната и телевизионна кула. Разположена на естествена височина, тринадесететажната постройка и антенната мачта над нея с обща височина повече от 100 метра, е нов триумф на българските проектанти и строители. Посредством комплицираните апаратури и уреди, инсталирани тук, всекидневно ще се водят и стотици безжични диалози сред София и другите административни и промишлени центрове на страната.

Телевизионната станция е ситуирана на четири етажа, снабдена е с предаватели за облик и тон, телекиноапаратура, инсталация за извънстудийни излъчвания благодарение на репортажна телевизионна кола, телевизионни камери в студиото и редица други уреди.

С тази инсталация и наличното студио с дребна повърхност Софийската телевизионна станция ще обезпечава седмично не повече от две до три краткотрайни излъчвания. За да се усъвършенства работата в това отношение една от изложбените зали в града ще бъде преустроена и ще се употребява също като телевизионно студио. Това ще приключи опитният интервал на телевизионните излъчвания в София.

Предвижда се проектирането и строителството на огромен ефирен център, който ще бъде на 600 метра от издигнатата към този момент радиорелейна и телевизионна станция. Този комплекс би трябвало да бъде приключен и да влезе в употреба към 1963 година. Тогава ще се обезпечи всекидневно предаването на 4-5 часова телевизионна стратегия. При възприетата централизирана система на работа излъчената стратегия ще може да се приема по всички краища на Родината. Програмата на предавателя в София в този момент се приема единствено в границите сред Стара планина и Витоша и от Вакарел до Сливница. След построяването на система от радиорелейни станции, ще се покрият всички елементи на страната.

В недалечно бъдеще нашият ефирен център ще може да обезпечава телевизионна стратегия от чужбина и за чужбина. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР